Evropska unija (EU), preko programa Exchange 4, donirala je Sjenici i Priboju preko 330.000 evra za realizaciju projekata poboljšanja socijalne zaštite za stariju populaciju, saznaje radio Sto plus.

Prema podacima u koje je radio imao uvid, Sjenica je dobila preko 157 hiljada evra za projekat Unapređenja životnih uslova za stare, koji će, pored Sjenice, biti realizovan i u Bajinoj Bašti.

Bespovratnu pomoć od nešto više od 178 hiljada evra, Priboj je dobio za projekat “Mi brinemo za stare” koji će zajednički sprovoditi centri za socijalni rad u ovoj opštini, Prijepolju i Novoj Varoši.

Pored ovih opština, od programa “Exchange 4”, koristi će imati i Novi Pazar i Nova Varoš koji koji će dobiti stručnu pomoć u strateškom planiranju i upravljanju finansijama.

Novi Pazar će dobiti podršku za unapređenje programskog budžetiranja i izradu kapitalnih budžeta u skladu za metodologijom Ministarstva finansija i Zakona o budžetskom sistemu.

Nova Varoš će dobiti pomoć pri izradi Lokalnog energetskog plana.   

Program EU “Exchange 4” počeo je maja 2013. i traje do maja 2015. godine, a sprovodi ga Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

U njegovu realizaciju uključeno je 85 gradova i opština. Vrednost Programa je 5,8 miliona evra, od kojih je 4,5 miliona evra namenjeno za podršku 32 gradska projekta, a 1,3 miliona za pomoć opštinskom planiranju, finansijama i realizaciji grant šeme.

N. Kočović