Đorđević je istakao da je emisija Pošte znak najvišeg priznanja životu Jonaša i njegovom delu, koji je Кovačicu, kako je rekao, proslavio u celom svetu.

“To je i svojevrsni omaž naivnom slikarstvu slovačke nacionalne manjine iz Кovačice. Istovremeno, šaljemo snažnu poruku podrške podnetoj kandidaturi Srbije za upis kovačičkog naivnog slikarstva na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, u čiji pozitivan ishod u decembru duboko verujemo”, rekao je Đorđević, saopštila je Pošta Srbije.

Precizirano je da su u filatelističkom izdanju Pošte objavljene dve prigodne poštanske marke sa motivima ulja na platnu Martina Jonaša “Dom na dlanu” (1984) i “Muškarac i žena na klupi”.

Takođe, predstavljeno je i osam vinjeta, radovi Pavela Hajka, Jana Glozika, Zuzane Vereski, Pavela Cicke, Pavela Povolnog Juhasa, Кlare Babke, Vieroslave Svetlik i Miroslava Hraška.

Izdanje je realizovano u stručnoj saradnji sa Nacionalnim savetom slovačke nacionalne manjine u Srbiji, Fondacijom Babka Кovačica i Galerijom naivne umetnosti Кovačica – Spomen dom Martina Jonaša.

Centar za digitalizaciju i certifikaciju kovačičkog naivnog slikarstva slovačke nacionalne manjine u Srbiji organizovao je danas u Kovačici javnu debatu o nacrtu “Etičkog kodeksa za predstavnike kovačičkog naivnog slikarstva slovačke nacionalne manjine u Srbiji”, koji slikari kovačičke škole nazivaju “Jonaševim kodeksom”.

Na skupu su bili direktor Instituta za državu i pravo Slovačke akademije nauka Jozef Vozar i predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji Dušanka Petrak.