Koha.net je u utorak izvestila o krivičnoj prijavi koju je policija podnela protiv ambasadora Berišaja. Sumnja se da je Berišaj od 2019. do aprila 2022. godine od kompanije GEN sa sedištem u Srbiji dobio najmanje 1,5 miliona evra, izbegavajući poreze.

Čitaku je kazala da su kosovski mediji preneli činjenice da je Berišaj od GEN-a dobio 1.470.000 evra, koje Berišaj nije prijavio kosovskoj agenciji za borbu protiv korupcije.

Takodje prema njenim rečima u utorak su preneti podaci iz stranih medija da je kompanija GEN u kontekstu pranja novca putem fiktivnog knjigovodstva, finansirala i političke kampanje, pominjući, izmedju ostalog, izbornu kampanju premijera Aljbina Kurtia.

Čitaku je na konferenciji za novinare rekla da premijer Kosova Aljbin Kurti postaje prepreka “otvaranju puta odgovornosti i istine u slučaju Berišaj”.

“Iza ambasadora Berišaja stoji mnogo dublja veza sa energetskom mafijom zemalja regiona. Martin Berišaj je prijatelj premijera Kurtija, koga je premijer Kurti imenovao za ambasadora i od kako je suočen sa ovim skandalom, uzeo ga je pod direktnu zaštitu”, kazala je Ćitaku.

Dodala je da, i pored toga što je vlast po svaku cenu pokušala da zataška ovu aferu, skandal se sve više produbljuje i vodi ka otkrivanju krajnje uznemirujućih činjenica koje ne samo da prevazilaze pitanja diplomatskog i ličnog integriteta, ili čak i krivično gonjenje, ali koje se danas šire i na kancelariju premijera Aljbina Kurtija i samo Kosovo.

Potpredsednica Čitaku je pozvala da se ova afera razjasni do kraja kako se imidž Kosova kao države ne bi dodatno narušio.

“Tražimo od organa za sprovodjenje zakona da obave svoj istražni posao, kao i od odgovornih institucija da odmah razreše Berišaja sa mesta ambasadora”, rekla je Čitaku.

Ona je rekla da je Kurtijeva vlada od početka aprila 2022. godine pokušavala da amnestira i sakrije skandal.

“Od početka aprila 2022. godine, tokom cele 2022. godine, kao i trenutno, Kurtijeva Vlada pokušava da amnestira i sakrije jedan od najdubljih i najvećih skandala i afera, čiji protagonisti, kao partija, nalaze energetsku mafiju balkanskih zemalja, kao i ambasador Republike Kosovo, Martin Berishaj, koga je premijer Kurti imenovao za ambasadora”, rekla je ona.

Čitaku je dodala da takva afera šteti imidžu Kosova u spoljnoj politici.

“Krivična prijava Agencije za borbu protiv korupcije, duboka afera koja šteti imidžu Kosova, i nastavak ove sage u medjunarodnim medijima i danas dok govorimo, nisu bili dovoljni ni premijeru Kurtiju, ni predsednici Osmani da se ambasador Berišaj suoči sa odgovornošću”, rekla je Čitaku.