Lurd Maldonado Lopes ubijena je iz vatrenog oružja dok je bila u vozilu, navelo je tužilaštvo meksičke države Donja Kalifornija, koje je dodalo da je ona radila kao novinar, kao i da je otvorena istraga.

Još jedan novinar, fotoreporter, ubijen je prošlog ponedeljka u Tihuani.

Ubijena novinarka radila je kao dopisnica meksičkog medija u Tihuani tokom 1990-ih. Ona je zatim radila za više medija medju kojima Primer Sistema de Notisijas (PSN) Haimea Bonile koji je bio guverner države Donja Kalifornija od 2019. do kraja 2021. godine u okviru koalicije u kojoj je bila i predsednička partija Morena.

Novinarka je nekoliko dana pre ubistva dobila proces protiv PSN-a koga je tužila devet godina ranije zbog neosnovanog otpuštanja, prenose meksički mediji.

Fotograf Margarito Martines, saradnik više meksičkih publikacija, ubijen je nedelju dana ranije blizu svoje kuće u Tihuani.

Meksiko se smatra jednom od najopasnijih zemalja sveta za novinare, koji su izloženi odmazdama kartela narko dilera koji deluju u više od 32 država u toj zemlji.

Najmanje sedam novinara ubijeno je 2021. godine prema podacima agencije Frans pres. Oko 100 novinara ubijeno je od 2000, po podacima Komisije za ljudska prava.