Državnu ceremoniju predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, a venac je položio i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Gašić je sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova učestvovao u litiji koja se kretala od Crkve Lazarice ka Spomeniku gde je održan pomen kosovskim junacima, saopšteno je iz MUP-a.

Spomenik kosovskim junacima otkrio je 1904. godine kralj Petar Prvi Karađorđević povodom stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, a kamen temeljac je deceniju i po ranije postavio kralj Aleksandar Obrenović u sklopu obeležavanja pet vekova od Kosovske bitke.

Patrijarh Porfirije: Na Kosovu i Metohiji smo kod kuće

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije poručio je danas u manastiru Gračanica da su svetinje na Kosovu dom svih Srba, i da u njima pronalazimo razlog svog postojanja.

“Ovde na Kosovu i Metohiji smo u svojoj kući, razumemo odakle dolazimo. I podsećam svu našu braću i sestre širom sveta na ovu istinu. Kada smo bilo gde drugde, onda smo stranci”, rekao je Porfirije.

Patrijarh je u besedi posle praznične liturgije rekao i da je današnje okupljanje u cilju molitve za mir Srba na Kosovu.

“Vama braćo i sestre koji živite na Kosovu i Metohiji, došli smo da se molimo s vama, da se poklonimo vašoj snazi i odluci da čuvate naše svetinje. To ne bi bilo moguće da nema vere u vašim dušama. Vašom molitvom i postojanošću, i mi ostali isceljujemo se iznutra, rađamo se opet i počinjemo da razumemo da je najvažnije da ištemo najpre carstvo nebesko, da se uzdamo u ljubav božiju”, istakao je patrijarh.

On je apelovao na sve da doprinesu miru na Kosovu. Poručio je Srbima sa Kosova da svojim primerom daju lekciju svima.

“Ali znamo da mira nikada neće biti, ako ga nema u našim dušama. A mi smo blagodarni vama, što svojim primerom i nas otreznjujete. I nas isceljujete svojom molitvom i pravoslavnom verom. Crkva naša nikada i nikoga neće zaboraviti i ne može ga ostaviti. Ako Crkva zaboravi i jednog Srbina i Srpkinju sa Kosova i Metohije, onda naše postojanje nema svrhu”, poručio je patrijarh Porfirije, prenosi Kosovo onlajn.

Dodao je da je danas posebno dobar dan, jer dok Srbi proslavljaju jedan od najznačajnijih srpskih praznika Vidovdan, muslimani proslavljaju Kurban Bajram i uputio čestitke.

“Danas je radostan dan. Slavimo svetog Kneza Lazara i svete Kosovske mučenike, a danas braća muslimani proslavljaju Kurban Bajram. Moleći se Bogu za sve ljude sveta, neka Gospod svima da radost i mir. Čestitam Bjaram i braći muslimanima na kosovsko-metohijskoj zemlji. Neka i oni s verom u Boga izmole mir u svojoj duši”, naveo je Porfirije.