Odbor DS za energetiku u otvorenom pismu najavio je da će podržavati porodice stradalih u rudniku Soko u borbi za istinu i pravdu pred domaćimi medjunarodnim institucijama, podsetivši da je tužilaštvo u Aleksincu suvoparnim birokratskim rečnikom saopštilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka zbog te nesreće.

„Sa velikom nevericom smo primili odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu, od kog smo očekivali da javnosti odgovor na pitanje zašto će dvanaestoro dece rasti bez svojih očeva, a naročito na ono ključno – ko je za to kriv“, navedeno je u saopštenju DS-a.

DS je dodao da je 11. decembra 2021. u popodnevnim i noćnim satima prestala da radi termoelektrana u Obrenovcu, najveća u Srbiji, zbog dugogodišnjeg bahatog upravljanja grupe pripadnika Srpske napredne stranke, i da je direktna i indirektna šteta procenjena na preko milijardu evra.

Kako je istakla, ta neverovatno velika suma mogla je biti iskorišćena za gradnju preko potrebne hidroelektrane Bistrica ili Djerdapa III i za popravljanje materijalnog položaja i uslova rada rudara.

„Umesto toga partijski kerberi su se obračunavali sa svakim iskusnim inženjerom rudarstva koji se krajnje dobronamerno usudio da im ukaže na propuste i da rade mimo pravila struke“, dodala je DS u otvorenom pismu.

Vučić čestitao Dan rudara: Zahvalni smo vam na neumornom radu

Predsednik države Aleksandar Vučić čestitao je Dan rudara 6. avgust „neizmerno“ zahvalivši rudarima za neumorni rad kojim na najbolji način svakodnevno doprinose napretku Srbije i životu gradjana.

„Vaša časna profesija zahteva ljude posebnog kova, ljude istrajne i hrabre, spremne da svakog dana ulažu ogroman napor i preuzimaju velike odgovornosti“, poručio je Vučić na Instagram nalogu „budućnostsrbijeav“.

On je naveo da je Srbija „posebno ponosna na njihove rezultate“, uz tradicionalni rudarski pozdrav „Srećno“.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.