U inicijativi je između ostalog navedeno da aktuelni predsednik Srbije faktički sam obavlja sve poslove, pa i one koji spadaju u delokrug nadležnosti Vlade i Skupštine Srbije.

“Konstantno utiče na rad svih drugih državnih organa kao što su Ustavni sud, pravosudni organi, organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, državna preduzeća i nezavisna regulatorna tela”, dodaje se u inicijativi.

Navodi se i da Vučić sam odlučuje o svim važnim državnim pitanjima bez ikakve konsultacije sa poslanicima kao legitimno izabranim predstavnicima građana, predstavnicima najvažnijih društvenih institucija i bez konsultacija sa članovima političke stranke čiji je predsednik i koalicionim partnerima.

“Ne obaveštava građane Srbije o važnim političkim odlukama na način kojim bi se građanima omogućilo da razumeju smisao, pravac i praktične posledice njegove politike. Odbija da se javno, jasno i precizno izjasni o tzv. ‘Francusko-nemačkom sporazumu’ i o svojoj viziji spoljnopolitičke orijentacije Srbije”, stoji među tačkama u inicijativi.

Dodaje se i da Vučić medijima ne dozvoljava da preispitaju njegov rad i da omoguće predstavnicima opozicije da iznesu svoje predloge kako bi država trebalo da izgleda, kao i da nastoji da “potpuno obesmisli postojanje svih državnih institucija, i svih političkih stranaka kako bi se on pitao o svemu”.

“Uzimajući u obzir ozbiljnost trenutka u kojem se država nalazi, teškog ekonomskog položaja naših građana i odsustva vladavine prava, mi, dole potpisani narodni poslanici, zahtevamo raspisivanje poštenih, demokratskih i slobodnih izbora za predsednika Republike (predsedničkih izbora) radi provere legitimiteta ove vlasti”, istaknuto je u inicijativi.

Oni su ocenili da formalno-pravni uslovi za raspisivanje izbora pos od podnošenja ostavke aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u skladu sa odredbom člana 117 Ustava.

Ukoliko inicijativu potpiše 85 opozicionih poslanika, odnosno svi opozicioni poslanički klubovi i samostalni poslanici, čime bi izrazili nepoverenje u legitimitet predsednika, bio bi ispunjen uslov koji je postavio sam Vučić.

Vučić je na televiziji Prva rekao da ukoliko opozicija skupi potpise 85 poslanika koji sumnjaju u njegov legitimitet, da će on skupiti još 85 poslanika Srpske napredne stranke čiji je predsednik, što bi ukupno činilo potrebne dve trećine potpisa poslanika, i da će se ići na referendum o nepoverenju predsedniku države.