Ta stranka je u saopštenju ocenila da su “pogrdne reči patrijarha poput ‘jadnice i bednice’ upućene na račun žena, posebno zabrinjavajuće u trenutku kada se kao društvo suočavamo sa eksplozijom nasilja”.

“Patrijarh, kao najviše svešteno lice unutar crkvene hijerarhije, morao bi najbolje od svih da poznaje svoju ulogu u Ustavom proklamovanoj sekularnoj državi, značaj i obim sopstvenog uticaja na vernike i vernice, pa samim tim i važnost da se pri svakom obraćanju iskažu visoke lične kompetencije i vrline za prenošenje reči božijih”, navela je DS.

Ta stranka je ocenila da upotreba rodno senzitivnog jezika “nije podrivanje crkve i njenog učenja, već svojstvenost razvoja jednog jezika i jedan od mehanizama unapređenja položaja žena u društvu”.

“Upotreba rodno senzitivnog jezika nije mantra zbog koje će se žene odlučiti da ne rađaju ili ne ulaze u bračnu zajednicu ako to žele, a pogotovo nije nešto o čemu bi sam patrijarh trebalo da polemiše”, stoji u saopštenju DS.

Pozvali su patrijarha da “pogrdne reči zameni rečima podrške i ljubavi i na taj način, umesto povećanju, doprinese smanjenju nivoa nasilja u društvu”.

Na društvenim mrežama je objavljen snimak kako patrijarh Porfirije govori o zakonu o “senzitivnom jeziku”, obraćajući se nekome sa “jadnice” i “bednice”.