Potpredsednica DS-a Tatjana Manojlović izjavila je da demokrate traže i odgovornost potpisnika u lancu odluka i procedura prilikom donošenja urbanističkih planova.

„Danas svedočimo primeni vulgarnog koncepta uništavanja beogradskog kulturnog i istorijskog nasledja, radi ostvarivanja materijalne dobiti. Ne uvažavaju se stavovi struke i gradjana, a procedure su netransparentne i nasilne. Urušen je kredibilitet svih institucija, a posebno Urbanističkog zavoda i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda“, navela je Manojlović u pisanoj izjavi.

Ona je podsetila da je Beogradska tvrdjava na svetskoj listi ugrožene kulturne baštine zbog planirane gondole, da se planira i uništenje starog Železničkog mosta, kao i da na Vračaru „skoro svakodnevno strada po neki arhitektonski biser, a sada je na redu prelepa vila u Internacionalnih brigada 47“.

Manojlović je istakla da je potreban „hitan moratorijum na dalje devastiranje grada“.

„U suprotnom, pozivamo gradjane da zajedno spašavamo što se spasti može. Spremni smo da budemo taj #bedem – da ako treba i svojim telima branimo kuću po kuću, objekat po objekat, da sačuvamo Beograd za pokoljenja, da nas se deca ne bi stidela“, kazala je Manojlović.