Muftija Dudić se zahvalio na ukazanom poverenju i obaćao da će se boriti za dobrobit svih muslimana u Srbiji, od Vojvodine do Sandžaka.

“Znam da je danas više nego ikada muslimanima potrebna odvažna nacionalna, politička i duhovna elita. Moram priznati da nacionalno i političko vođstvo iz redova muslimana nikada nije bilo u težoj situaciji, što nas obavezuje da im pomognemo da lađu spasa održe na opasnim talasima ovog istorijskog trenutka“, rekao je Dudić, koji je na čelo Mešihata prvi put izabran početkom 2014. godine.

On je dodao da će nastaviti afirmaciju islamskih duhovnih i moralnih vrednosti kroz službe i ustanove IZ.

“IZ ne sme izdati amanet, jer je jedino sigurno utočište za muslimane, otvorena je za sve dobronamerne, pa čak i one koji su otišli od nje i hteli je odvući u stranputicu. Spremni smo uložiti dodatne napore kako bi vratili ostatak onih koji su otišli iz IZ“, rekao je Dudić.

On je istakao da će raditi na dijalogu među svim religija u Srbiji, te da će učestvovati u snaženju države i njenom napredku ka slobodi i ravnopravnosti svih građana.

“Nastavićemo saradnju sa svim zvaničnim državnim organima, a ne možemo da prihvatimo podređen položaj IZ u odnosu na druge verske zajednice. Znam da su pred nama još mnogi ozbiljni izazovi, ali verujem da ćemo nastaviti tamo gde smo stali, jer verujem u sposobnost tima naših muftija i imama, centrale i vrhovnog poglavara reis ul uleme u Sarajevu“, rekao je Dudić.

Od 79 članova Izbornog tela za Dudića je glasalo 70, dok je drugi kandidat, direktor Škole Kur’ana časnog i imam Altun alem džamije Irfan Malić, dobio osam glasova, a jedan listić je bio nevažeći.

A.Bajrović