On je kazao da su dokazali da u Ramazanu “mogu uspostaviti ravnotežu između duše i tela i biti bolji ljudi”.

“Ramazanski ibadeti, a posebno iftari su nas približili jedne drugima, učvrstili naše porodične veze i ojačali naše džemate i Zajednicu. To je put kojim se trebamo nastaviti kretati i nakon Ramazana. Bez jake porodice, snažnog džemata, stabilne, slobodne i autonomne Zajednice nema sreće niti prosperitetne budućnosti”, rekao je Dudić.

Dodao da su predstojeći bajramski dani “nagrada i radost za vernike”, ali i poruka svim ljudima da je u međusobnom poštovanju, zajedništvu, samilosti, toleranciji i ljubavi ključ uspeha.

“Stoga, bajramsku radost podelimo sa našim najbližima, članovima porodica, prijateljima i komšijama. Posebno nastojmo u bajramskim danima uneti radost u srca slabih, bolesnih, siromašnih i potrebnih naše pažnje i pomoći”, poručio je Dudić.

On je pozvao vernike da u molitvama pomenu sve ljude širom sveta nad kojima se vrše nasilje i nepravda, navodeći da je mir u svetu preduslov napretka i blagostanja.

Muslimanski vernici slave u petak Ramazanski bajram, kojim se obeležava kraj jednomesečnog posta.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji centralna bajramsku svečanost održaće u Hajrudin džamiji na Paricama u Novom Pazaru.