On je podsetio vernike na iskušenja sa kojima smo se suočavali prethodne dve godine kada je zbog epidemije korona virusa u jednom momentu došlo do potpunog zatvaranja džamija ali i brojnih drugih ograničenja.

„Odgovorno ponašanje velikog broja ljudi, a pre svega Allahova milost dovela je do smirivanja situacije, što svakako nije kraj izazova, pa i dalje trebamo voditi računa o ličnoj higijeni koja je sastavni deo naše vere, ali i redovno održavati čistoću naših džamija i domova“, naveo je Dudić.

Dodao je da iskušenja dolaze da bi nas ojačala, ali i da su neretko posledica greha i krize morala.

„Ispit humanosti smo tokom pandemije položili, ali moramo tu svest pokazati i u situaciji neizvesnosti koja je nastala zbog rata u Ukrajini i straha od nestašise i poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Posebno u Ramazanu kada smo u prilici osetiti kako je biti gladan, trebamo kod sebe jačati osećaj solidarnosti sa onima koji su hrane, pića, doma i sigurnosti uskraćeni“, poručio je Dudić.

Dudić je našim sugrađanima u dijaspori poručio da kroz zajedničke džematske aktivnosti prenesu deo ramazanske atmosfere svojim sugrađanima i komšijama sa kojima žive i rade i na taj način im pokažu vrednosti islama.

Ramazan, najvažniji i najsvetiji mesec islamske vere, počinje večeras sa zalaskom sunca, a prvi dan posta je sutra, u subotu 2.aprila.