On je u bajramskoj poruci vernike podsetio da ne zaborave na zajedništvo i jačanje Islamske zajednice “koja je tu da pomogne svakom kada je potrebno”.

“Ona je naš zajednički emanet koji smo preuzeli od generacija prije nas, koji trebamo čuvati i jačati, kako bi ga predali pokoljenjima koja dolaze. Iza nas je 14 godina od kada je narušeno jedinstvo Islamske zajednice koje je prouzrokovalo pometnju i podjele među braćom i porodicama.Iako pomognuti raznim faktorima nisu uspeli i neće nikada jer je Islamska zajednica sa svojim vernicima snažna da se nosi sa ovim izazovom”, poručio je Dudić.

On je istakao da će zbog pandemije korona virusa ove godine hadž moći da obavi samo 60.000 muslimana, i to jedino iz Saudijske Arabije.

“Vjerujemo i Allahu se molimo da nikada više ne bude hadža bez naših vjernika sa ovih prostora, kao i muslimana iz čitavogn svijeta”, dodao je Dudić.

Islamski vernici sutra počinju četvorodnevnu proslavu jednog od dva svoja najveća praznika-hadžijski Kurban-bajram (Dan žrtve).

Kurban bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće u Meki, najvećem islamskom svetilištu.