On je u intervjuu za radio Sto plus kazao da u Višem tužilaštvu, zbog reforme pravosuđa 2009. godine, nije bilo nikoga ko bi njega i njegove zamenike “uveo u posao” i upoznao ih sa svim nerešenim predmetima.

“Došli smo kao posle revolucije. Ali takve okolnosti su nam dale snagu da damo maksimum mogućnosti i pokrenemo sistem. Mislim da smo bili jedino tužilaštvo u kojem su bili obrađeni svi predmeti i nijedna prijava nije čekala sutra da bismo preduzimali mere iz naše nadležnosti. Čak smo obrađivali i predmete iz Osnovnog tužilaštva na kojima su radili mladi saradnici koji su na taj način sticali vredno iskustvo”, rekao je Dukić.

Mandat Dukića u Višem tužilaštvu, kazao je, obeležila je i loša saradnja sa čelnicima Policijske uprave u Novom Pazaru.

“Tadašnji načelnik je imao podršku direktora Policije, a ja sam bio sam. Više puta sam tražio da se svi ti problemi raščiste, tražio sam i da se održe sastanci, ali nikada do njih nije došlo. Koristio sam svoja zakonska ovlašćenja i policija je, voljno ili nevoljno, po njima postupala. Moram da kažem da na rad većine policajaca nisam imao primedbe, jedino na vrh Policijske uprave”, izjavio je Dukić.

Dukić je tužilačku karijeru započeo u Opštinskom tužilaštvu u Kraljevu 1999. godine, a onda je od 2002. do 2009. radio ka advokat. Početkom 2010. izabran je za Višeg tužioca u Novom Pazaru, a 2016. za zamenika u Višem tužilaštvu u Beogradu i člana Državnog veća tužilaca.

Državno veće tužilaca ga je, dodao je, na njegov zahtev 28. jula razrešilo tužilačke funkcije.

“Tražio sam razrešenje kada sam video da se ništa neće promeniti, kao moralni i profesionalni čin. Tužilaštvu sam sve dao, to je profesija u kojem znanje ne ide bez obraza i časti. Srpskom tužilaštvu prestoje teški dani, a ja u tome neću da učestvujem”, rekao je Dukić.

Pojedini mediji prethodnih dana preneli su delove iskaza Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, optuženih za najteža krivična dela, da su bili u kontaktu i viđali se sa državnim funkcionerima, među kojima su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Dukić je kazao i da bi zbog tih izjava o kontaktima Belivuka i Miljkovića sa osobama iz vrha vlasti, ukoliko su verno prenete u medijima, nadležno tužilaštvo trebalo da formira poseban predmet.

On je rekao da “u tim izjavama ne vidi direktnu vezu pojedinih lica iz vrha vlasti sa samim krivičnim delima koja se okrivljenima stavljaju na teret” i da zbog toga smatra da tužilaštvo ne bi trebalo da ih sasluša u postupku koji se vodi protiv Belivuka i Miljkovića.

Veljko Belivuk

“Međutim, od tih delova iskaza (Belivuka i Miljkovića) bi trebalo formirati novi predmet i ispitati da li su lica iz vlasti koje pominju njima pomogla da izvrše neko krivično delo ili da za to ostanu nekažnjeni. Ako je to tačno, onda treba pokrenuti odgovarajući postupak, ali ne u okviru postupka koji se sada vodi jer bi, po mojoj proceni, takav postupak sam za sebe bio suviše komplikovan što bi negativno uticalo na efikasnost vođenja postupka koji se sad vodi protiv tih lica”, istakao je Dukić.

Komentarišući rad tužilaštava u predmetima koji su bili u žiži interesovanja javnosti, poput afera Jovanjica, Krušik ili rušenja u Hercegovačkoj, Dukić je rekao da je tužilaštvo samo deo znatno većeg sistema.

“Tužilac je samo glava, a policija i ostale bezbednosne službe ruke i noge sistema. Glava bez ruku i nogu može samo da priča, ali ništa ne može da uradi. Ne želim ovim da amnestiram bilo koga ko je loše radio, ako je uopšte loše radio, ali moramo da budemo svesni da rezultat ne zavisi samo od tužioca. S druge strane, da je rad tužilaštva otvoreniji za javnost mogli bismo sa većom sigurnošću da cenimo rad svakog pojedinca u tom sistemu, pa i tužioca”, istakao je Dukić.

On je bio član DVT od 2016. do 2020. godine, a na čelu tog organa je bila Zagorka Dolovac, koja je pre par dana ponovo izabrana za Republičkog javnog tužioca.

Dukić je naveo da “nije imao uvid u to šta ona radi”, ali je dodao da bi on, ali i većina tužilaca koje poznaje, “na njenom mestu radili drugačije”.

Zagorka Dolovac

“No, verovatno zbog toga niko od nas i nije na njenom mestu. Ona svoj posao obavlja onako kako misli da treba, zato je i na toj poziciji pola radnog veka. Mislim da bi rad Republičkog javnog tužioca morao da bude vidljiviji kako bi se najpre izgradilo, a zatim i održalo poverenje javnosti u rad tužilaštva, što bi svakako bilo od koristi svim građanima i državi u čije ime postupaju”, naveo je Dukić.

On je bio jedan od protivkandidata Dolovac na izborima za šefa Republičkog javnog tužilaštva, ali se ubrzo nakon prijave, povukao.

“Nisam gajio nikakvu iluziju da bih mogao da budem izabran na tom konkursu, ali sam ga iskoristio da napišem i uz prijavu predam program organizacije i unapređenja rada tužilaštava u kojem sam naveo sve probleme i neke od mera koje bi trebalo preduzeti za efikasniji rad. Nadam se da će neko jednog dana pročitati taj dokument i da će prihvatiti bar neke od tih mera”, poručio je.

Dukić je 2019. godine bio na meti pojedinih tabloida koji su pisali da mu je na proslavi rođendana gost bio i biznismen iz Novog Pazara za kojeg su tvrdili da je umešan u trgovinu narkoticima.

“To je bio težak period za mene i moju porodicu, posebno kada je meta napada bio moj sin. Nažalost, u borbi protiv tih napada ostao sam sam, bez ikakve reakcije svih institucija čiji je ugled takođe bio narušen. Tražio sam posebnu sednicu DVT na kojoj bi se naložilo Apelacionom tužilaštvu u Kragujevcu da ispita sve navode i javno objavi rezultate te kontrole, ali nikada mi taj zahtev nije odobren. Protiv laži sam se borio tužbama i te parnice sam dobio”, rekao je on.