“Nastupilo je teško vreme u međunarodnim okolnostima, potreban je tim koji će jasno pokazati ostalima da smo žrtva. Stav dela međunarodne zajednice se koriguje, zato je Kurti nervozan i najavljuje izbore. On nema više monopol nad istinom, a pozicija Srbije u svetu se popravlja”, rekao je Đurić za RTS.

On je naveo da je razgovarao sa najvišim predstavnicima SAD-a i da niko u Vašingtonu “ne odobrava kurs” u kome se negira formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).
“Potrebno je da se zaustavi Kurti u svom iracionalnom divljanju. Nema šanse da izbori na Kosovu budu odloženi i to je za žaljenje. Ali će Kurti uskoro morati da se suoči sa odgovorom međunarodne zajednice”, rekao je Đurić.

Na pitanje zašto održavati izbore ako Srba u prištinskim institucija nema već neko vreme, Đurić, koji je bio šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju do 2020. godine, rekao je da je “jedina garancija Srbiji sama Srbija”.

“Nema nikakvih pravih garancija da će Priština promeniti svoj kurs dok na nju ne deluje međunarodna zajednica. Hajde da vidimo konkretne korake ka formiranju ZSO. Raspisivanjem lokalnih izbora u srpskim opštinama bez učešća Srba i hapšenjem Srba na Kosovu, Kurtijev režim pokušava da isprovocira sukob”, istakao je Đurić.

On je najavio da će se sledeće nedelje objaviti dalji koraci i da će to će biti jedinstven stav Srba sa Kosova i države Srbije.