“Ja na sastancima u Vašingtonu govorim o litijumu, informišem da Srbija ima litijum, ona ima 11 odsto od ukupnih svetski istraženih rezervi litijuma”, izjavio je Đurić u emisiji “Prav ugao” na RTV-u.

Đurić je rekao da je Srbiji, zbog njene povećane potrošnje energenata izgradnjom velikog broja fabrika ali i globalne krize, odnos sa SAD u oblasti energetike važan jer Amerika poseduje resurse i podstiče obnovljive vidove energije.

“Naša je volja i naša želja je da osiguramo samostalni i nezavisni energetski sistem i to nema veze sa našom spoljnom politikom. Srbija nije odustala od svojih elektrana na ugalj i to je američki senator iz Montane Stiven Dejns opisao hrabrim”, rekao je srpski ambasador.

On je rekao da je fokus Srbije da u odnosu sa SAD izoluje pitanja oko kojih se dve države ne slažu i traži ona oko kojih imaju zajedničke interese a to su, kako je naveo, regionalna stabilnost i ulazak u Evropsku uniju kao i Otvoreni Balkan.

“Imamo različit stav po pitanju Kosova, SAD na Kosovo gledaju kao na nezavisnu državu, ali imamo i zajednički interes a to je očuvanje srpskog naroda i stabilnost. U očima SAD Srbija je mnogo više od tog problema sa Prištinom”, rekao je Đurić.

On je rekao da Srbija želi da održi stabilnost dok je kosovski premijer Aljbin Kurti narušava, a kako je dodao za to je potrebno da se povuku specijalne snage sa severa, da prestanu teror i proizvoljna hapšenja Srba, i da bude formirana ZSO.

“SAD ne želi da se Balkan zapali i da se skrene pažnja sa onoga što se dešava na istoku Evrope. Ja za Kurtija u Vašingtonu tražim sankcije jer krši sporazume. Postoje ljudi koji razmišlaju o tome da podrška Prištini nije dala rezultate”, rekao je Đurić.

On je rekao da je budućnost Kosova u dugoročnoj borbi i filantropskom radu, da to za njega nije ulazak Kosova u UN i da to govori i u Vašingtonu.