Let je nastavljen i avion je bezbedno sleteo, a spor nije uticao na ostatak leta, rekao je zvaničnik, naglašavajući posvećenost avio-kompanije bezbednosti.

Francuski list La Tribjun objavio je da su se pilot i kopilot posvadjali ubrzo nakon poletanja i da su se uhvatili za okovratnike nakon što je jedan udario u drugog.

Intervenisala je kabinska posada, a jedan član posade je proveo let u kabini sa pilotima, navodi se u izveštaju.

Vest o tuči pojavila se nakon što je francuska agencija za vazdušne istrage, BEA, objavila izveštaj u sredu u kojem se navodi da nekim pilotima Er Fransa nedostaje rigoroznost u poštovanju procedura tokom bezbednosnih incidenata.

BEA se fokusirala na curenje goriva na letu Er Fransa iz Brazavila za Pariz u decembru 2020. godine, kada su piloti promenili rutu aviona, ali nisu prekinuli napajanje motora iz koga je curilo gorivo ili sleteli što je pre moguće, kao što zahteva procedura curenja.

Avion je bezbedno sleteo u Čad, ali je u izveštaju BEA upozoreno da je motor mogao da se zapali.

Pominju se tri slična slučaja između 2017. i 2022. i navodi da neki piloti deluju na osnovu sopstvene analize situacije umesto bezbednosnih protokola.

Er Frans je rekao da sprovodi reviziju bezbednosti kao odgovor. Obećao je da će poštovati preporuke BEA, koje uključuju omogućavanje pilotima da kasnije prouče svoje letove i strožije priručnike za obuku u pogledu pridržavanja procedure.