Za saučesništvo u ubistvu je do sada osuđen jedino Damir Mandić na 19 godina zatvora. Utvrđeno da se nalazio u automobilu iz koga je pucano na Jovanovića, ali ne i da je on pucao.

Mandić je odbio da sarađuje u istrazi ubistva.

Od ubistva Jovanovića u Crnoj Gori promenilo se nekoliko vrhovnih državnih tužilaca, osam vlada i ministara policije, ali uprkos tome još se ne zna ko je naredio, organizovao i izvršio taj zločin.

“Dan” je tada uglavnom prenosio tekstove zagrebačkog Nacionala, koji su objavljivani od 2001. godine, a prema kojima su bivši premijeri Crne Gore i Srbije Milo Đukanović odnosno Zoran Đinđić i kontrovezni biznismen Stanko Subotić bili deo “duvanske mafije” koja je krijumčarenjem cigareta zaradila ogroman novac.

Sredinom septembra 2019. godine, tadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović saopštio je tokom sednice Odbora za evropske integracije skupštine Crne Gore da je umor nadležnog tužioca u noći kada je ubijen Jovanović razlog što do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva urednika “Dana”.

On je tada kazao da taj slučaj nije zatvoren, ali da je “nepovratno izgubljen” zbog greške ili profesionalnog nesnalaženja tadašnjeg tužioca.

Veljović je rekao da je u noći ubistva Jovanovića policija imala “u rukama jednog od saučesnika, Damira Mandića”, ali je tužilac odlučio da ga sasluša tek sjutradan, do kada je on, nakon konsultacija sa advokatom, odlučio da se brani ćutanjem.

U maju 2021. godine, nakon smene Demokratske patrije socijalista (DPS) sa vlasti, vlada tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića je obnovila istragu o ubistvu Jovanovića, ali bez konkretnih rezultata. Na inicijativu vlade od 2023. godine taj slučaj je ponovo u fokusu istražnih organa Crne Gore. Kako je saopštio tadašnji predsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović u slučaju istrage Jovanovićevog ubistva je bilo “epskih opstrukcija” svih državnih organa iz tog vremena.

Komisija za istrage napada na novinare je pre nekoliko dana zatražila od vlade da javno objavi novčanu nagradu od najmanje milion eura osobi ili osobama koje daju informacije od pomoći da bi se razjasnilo ubistvo Jovanovića.