U saopštenju su zahvalili kineskom predsedniku Si Đinpingu na “snažnoj i bezrezervnoj podršci” zvaničnog Pekinga očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

“Napominjemo da je nacionalno okupljanje svoju kampanju počelo upravo porukom da moramo voditi multivektorsku spoljnu politiku, što uključuje jačanje tehnološke, naučne, privredne i političke saradnje sa Kinom. Naše strateško partnerstvo treba da se učvrsti kroz nove projekte, a to je u svakom pogledu i suvereni razvoj Srbije, koji je podržao i kineski predsednik”, piše u saopštenju Dveri i Zavetnika.

Ocenjuje se da je “principijelna politika koju Peking primenjuje kada su u pitanju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, odraz suštinskog uvažavanja naše države i poštovanja njenih vitalnih nacionalnih interesa”.

“Saradnja sa Kinom na polju suzbijanja separatizma i sprečavanja da samoproglašeno Kosovo postane deo međunarodnog poretka predstavlja snažan oslonac Srbiji i resurs koji državna diplomatija mora maskimalno da iskoristi”, naveli su iz koalicije Nacionalno okupljanje.