Članica Predsedništva Dveri Sanja Vujanović navela je u saopštenju povodom 18. maja, Nacionalnog dana sećanja na žrtve nasilja, da je u poslednjih deset godina u porodičnom nasilju stradalo oko 300 žena, majki, sestara i ocenila da je to ogroman poraz svakog građanina i društva u celini.

“Zakon o sprečavanju nasilja u porodici se ne sprovodi, a institucije sistema potpuno su zakazale – od vrtića u Odžacima, preko škola, medija, do predsednika Srbije (Aleksandra Vučića) i nigde više nema sigurnog mesta. Najstrašnije posledice trpi upravo porodica i najčešće stradaju najranjiviji – žene i deca”, navela je Vujanović.

Ona je apelovala na svakog pojedinca da “u ovim teškim vremenima” radi na strpljenju, solidarnosti, ljubavi i nultoj toleranciji na bilo kakav vid nasilja.

“Od institucija zahtevamo maksimalnu odgovornost, angažovanje stručnjaka i pooštravanje mera nadzora i kazni za sve nasilnike”, naglasila je Vujanović.

Dodala je da je pokret Dveri podneo više zakonskih inicijativa za smanjenje nasilja u društvu, ali da skupštinska većina “marginalizuje i politizuje taj problem, što je i dovelo do stravične eskalacije nasilja u društvu”.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *