Ona je kazala da se u Srbiji od 2006. godine sprovodi diskriminacija domaće privrede, iako zakoni koji regulišu poslovanje sa inostranstvom, poput Zakona o spoljnotrgovinsko poslovanju, predviđaju nacionalni tretman i jednak položaj stranih i domaćih privrednika, saopštile su Dveri.

“Po diskriminatornom odnosu prema svojim građanima u odnosu na strane državljane, prema domaćim privrednicima i preduzetnicima u odnosu na privredne i finansijske subjekte sa stranim kapitalom u Srbiji, po najnepravednijem poreskom sistemu koji je isti i za najbogatijeg i za gladnog, po diskriminaciji na tržištu rada u javnom sektoru na osnovu partijske pripadnosti vladajućoj stranci, vlast je od Srbije stvorila najnepravednije društvo u Evropi i izvršila ekonomsku desuverenizaciju zemlje, odnosno njeno pretvaranje u koloniju”, rekla je Milenković Кerković.

Istakla je i da se preferencijalni status stranih privrednika “omogućava faktičkom politikom državne pomoći koja je netransparentna, nepravedna i ekonomski štetna”.

Prema njenim rečima, politikom prethodne, a još više vladinim uredbama SNS vlasti, 93,5 odsto svih subvencija dodeljeno je stranim investitorima, pa tako, ocenila je, siromašni građani Srbije plaćaju plate zaposlenima u stranim kompanijama.

“Time, i na mnogo drugih načina, srpska privreda je učinjena zavisnom od stranog kapitala, dok domaći privrednici u izvozu učestvuju samo sa tri odsto”, navela je Milenković Кerković.

Ocenila je i da je “ekonomski jaz između ekstra bogatih, za koje se grade ultra moderni zabranjeni gradovi, poput Beograda na vodi i miliona siromašnih koji žive ispod granice dostojanstva, najveći u Evropi”.

“Veliki uzrok siromaštva građana Srbije, pored nekontrolisane visoke korupcije i pljačke koja raste svake godine, jeste poreska politika koja i pored ekstremnog bogatstva novokomponovane elite ne poznaje porez na bogatstvo i luksuz”, kazala je potpredsednica Dveri.

Prema rečima Milenković Кerković, Srbija jedina zemlja u Evropi koja ne poznaje poreska rasterećenja za porodicu, već oporezuje isključivo pojedinca, bez obzira na primanja i broj izdržavanih članova domaćinstva.

Kako je navela, umesto da mlade domaće privrednike, koji započinju posao, oslobodi poreza i doprinosa i time podstakne preduzetništvo, Vlada Srbije oslobađa poreza samo poslodavce.

“Posebno je problematična Uredba Vlade od juna 2022. godine, kojom se plate stranaca (novonastanjena lica) u Srbiji, koje su veće od 300.000 dinara, oslobađaju 70 odsto poreza na zarade i 100 odsto doprinosa”, kazala je potpredsednica Dveri.

Ona smatra da desetine mladih i dalje odlaze iz zemlje “zbog nepravde, nemogućnosti zaposlenja, korupcije, nepotizma i pravne nesigurnosti, dok, u isto vreme, najsiromašniji građani Srbije treba da plaćaju poreska oslobođenja strancima čije su zarade iznad 2.000 evra, a roditelji dece koja su iz zemlje emigrirala zbog kolonijalne politike vlasti, sada će finansirati najviše plate imigranata u Srbiju”.

Milenković Кerković je ocenila i da diskriminišuća politika zapošljavanja u javnom sektoru traje godinama i favorizuje partijske kadrove sa kupljenim diplomama.

Uredbom Vlade iz 2020. godine, kako je dodala, nastavljena je politika zabrane zapošljavanja u zdravstvu, pravosuđu, obrazovanju, javnim preduzećima, “bez odluke Кomisije koju je formirala Vlada i čiji članovi saglasnost daju isključivo članovima SNS-a i njenih koalicionih partnera”.

“Ovakvo osiromašenje građana Srbije, domaćih privrednika i zaposlenih, odlazak mladih i devastiranje porodice i svih tradicionalnih vrednosti, za cilj su imale ekonomsku desuverenizaciju zemlje koja treba da dovede do političke desuverenizacije i pretvaranja zemlje u koloniju nadnacionalne globalne elite”, navela je Milenković Кerković.

Istakla je i da su tako “izvedeni radovi i pripremljen teren za prihvatanje neustavnog sporazuma kojim Srbija treba da pokloni lažnoj državi Кosovo 15 odsto teritorije, dok i vlast i deo opozicije plaše građane da će strani investitori napustiti Srbiju ako ne prihvatimo ovaj sporazum, što je apsolutna neistina”.

“Srpski pokret Dveri je sve vreme upozoravao i predlagao mere protiv ovakve politike i upozoravao na posledice. Zajedno sa 80 odsto građana Srbije suprotstavićemo se i neustavnom Sporazumu i lažima režima”, kazala je Milenković Кerković.