Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da je investitor Water Green Energy na nezakonit način dobio gradjevinsku dozvolu koja je istekla u decembru prošle godine za izgradnju mini-hidroelektrane “Besko” na Rupskoj reci u selu Dadinci u opštini Vlasotince.

Prenela je da “od tada gradjani dežuraju na barikadama i čuvaju reku. Po njihovim tvrdnjama, uputili su pritužbe javnom tužiaštvu protiv službenika i načelnika opštinske uprave Vlasotince i Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture”.

“Izdavanjem dozvola nepoznatoj firmi zvučnog imena iz sela kod Leskovca prekršeno je pet zakona. Sada se čeka odluka Ministarstva gradjevinarstva”, rekla je Milenković Kerković, potpredsednica Dveri.

Dodala je da samo naizgled nema mnogo sličnosti izmedju višemesečnog otpora meštana sela Dadince koji su danonoćno na barikadama kako bi sprečili investitora da na osnovu nezakonito dobijene gradjevinske dozvole otpočne gradnju treće MHE na Rupskoj reci, i dugogodišnje borbe Nišlija sa nezakonitim i netransparentnim postupanjem gradske Komisije za planove i Gradskog urbaniste.

Ona je rekla da niška Komisija za planove i Gradski urbanista hoće da omoguće kompaniji “Tesla park”, iza koje stoji kiparski novac kompanije Karić, da na 3,5 hektara zelene površine, predvidjene za sportske terene, izgradi “betonsko naselje” za 10.000 ljudi.

“Ono što selo Dadince i grad Niš, ono što je zajedničko protivpravnom donošenju nameštenih urbanističkih planova u Nišu, koji treba da 3,5 hektara šume i zelenila pretvore u Karićeve betonske višespratnice, povezuje s protivpravnim izdavanjem gradjevinske dozvole za hidroelektranu ‘Besko’ je očita su sprega s lokalnom vlašću, očigledna trgovina uticajem, kršenje zakona i načela javnosti i kršenje javnog interesa gradjana zarad privatnog interesa investitora”, rekla je Milenković Kerković.

Navela je da rad opštinske uprave u Vlasotincu, načelnika i službenika, i postupanje lokalne vlasti u Nišu, gradonačelnice (Dragane) Sotirovski, Komisije za planove i Gradskog urbaniste, čija je ostavka pod pritiskom javnosti usvojena na poslednjoj sednici niške Skupštine, imaju istovetnu metodologiju i isti “modus operandi” (način postupanja).

Ta metodologija, po njenim rečima, podrazumeva da lokalna vlast ili krši ili fingira institut javne rasprave ili dovode aktiviste SNS da vikom ometaju podnosioce primedbi.

Zajedničko je, kako je rekla, da podnosioci primedbi ne dobijaju odgovor Komisije za planove i onemogućava im se pravo na žalbu.

Istovetan je model sprege investitora sa službenicima i funkcionerima lokalnih vlasti, kako je navela, i u slučaju gradjevinske dozvole za MHE “Besko” i kod nameštenih promena urbanističkih planova u Nišu.

To pokazuje da se dozvole donose bez Elaborata o proceni uticaja na životnu sredinu i da nosioci javnih ovlašćenja – JP “Srbijavode”, JP EPS, ministarstava, javno komunalna preduzeća, ne daju ili im se i ne traže potrebni uslovi za odobrenje gradnje ili izmenu planova.

Uočena metodologija, kako je rekla, podrazumeva kršenje Zakona o planiranju i izgradnji, Zakona o zaštiti prirode i drugih ključnih zakona koje lokalna vlast i njeni izvršioci svesno prenebregavaju, ali je “koruptivni rizik očigledan”.

“Niš ima i poseban kuriozitet: ne samo da se pre postupka izmene Generalnog urbanističkog plana 2021. godine gradonačelnica u medijima hvalila ‘tajanstvenim’ investitorom koji je te iste godine osnovao preduzeće ‘Tesla park’, već se tom investitoru, Karićevoj firmi, toliko žurilo da je gradski Zavod za urbanizam, protivzakonito, najpre doneo i u javni uvid maja 2022. godine stavio Plan detaljne regulacije, koji je plan niže snage, da bi potom, tek godinu dana kasnije, pristupili izradi višeg Plana generalne regulacije, što je za Riplija!”, rekla je Milenković Kerković.

Dodala je da je “za Riplija” i to da je investitor “Tesla parka” i pre usvajanja Plana generalne regulacije, siguran da će biti usvojen, a reklamira i prodaje 4.500 stanova na površini za koju Plan još nije ni donet.

“Na redu su tužilaštva i sudovi. Ovako očita i bezočna trgovina uticajem je i odgovor na pitanje kako sa platama od 100.000 dinara opštinski i gradski SNS funkcioneri s vlasti odlaze kao bogataši s nekretninama, vrednim milione. Srpski pokret Dveri ovo uništenje javnog interesa gradjana, korupciju i uništenje prirode, reka i gradova zarad čiste pohlepe neće dozvoliti”, rekla je Milenković Kerković.
Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.