U pismu upućenom liderima Senata i Predstavničkog doma, Dženet Jelen je navela da će njene mere kupiti vreme Kongresu dok on ne usvoji zakon kojim će ili podići limit zaduživanja, koji sada iznosi 31,4 triliona dolara, ili ga ponovo suspendovati na neko vreme.

Te mere uključuju odustajanje od nekih plaćanja, poput onih za penzione planove federalnih službenika, kako bi se obezbedio prostor za druge isplate koje se smatraju neophodnim, uključujući doprinose za socijalno osiguranje.

“Ako vlada ne ispuni svoje obaveze, dovešće do nepopravljive štete po američku ekonomiju, prihode svih Anerikanaca i globalnu finansijsku nestabilnost. A u prošlosti su čak i pretnje da američka vlada možda neće ispuniti svoje obaveze dovodile do stvarne štete, uključujući jedino smanjivanje kreditnog rejtinga u istoriji naše zemlje, što se desilo 2011. godine”, napisala je Jelen.

Prema njenim rečima, premda Ministarstvo finansija ne može da proceni koliko će vanredne mere produžiti sposobnost vlade da izmiruje svoje obaveze, “nije izvesno da će te mere biti iscrpljene pre početka juna”.

Zbog toga je od krucijalnog značaja da Kongres reaguje blagovremeno” da poveća ili suspenduje limit zaduživanja, navela je Dženet Jelen.