Vlada je saopštila je da je državna službenica Sju Grej (Sue Gray) predala premijeru ažuriran izveštaj o istragama koje vodi.

Džonsonov kabinet je naveo da će izveštaj biti objavljen i da će se premijer tim povodom obratiti parlamentu u toku dana.

Medjutim, malo je verovatno da će biti objavljena potpuna priča o tvrdnjama koje su potresle Džonsonovu vladu.

Neki od nalaza iz izveštaja neće biti objavljeni na zahtev policije, koja je pokrenula posebnu istragu o tome da li su nekim od gotovo 20 okupljanja koje je Sju Grej istraživala prekršeni zakoni povezani sa borbom protiv korona virusa.

Navodi da su premijer i njegovi bliski saradnici prekršili oštra ograničenja, koja je vlada uvela radi suzbijanja korona virusa, izazvali su gnev javnosti, ali i intenzivne sukobe unutar Džonsonove Konzervativne stranke, čiji neki poslanici traže njegovu ostavku.

Ti poslanici konzervativaca navode da će pokrenuti proceduru izglasavanja nepoverenja Džonsonu ako Grej zaključi da je on prekršio zakon ili da je lagao parlament o svojim postupcima.

Džonson negira da je kršio zakone i navodi da “apsolutno nema nameru” da podnese ostavku.

Objavljivanje izveštaja Sju Grej odloženo je kada je londonska policija prošle nedelje pokrenula sopstvenu istragu navoda o ozbiljnim kršenjima pravila o korona virusu.

Nejasno je da li će nalazi Grej biti objavljeni u celini po okončanju policijske istrage.