Opstanak nekoliko stotina domaćinstava koja žive isključivo od stočarstva i gotovo 100.000 grla goveda, ovaca i konja ozbiljno je ugrožen zbog suše, ekonomske krize i visokih cena stočne hrane u odnosu na ostatak Srbije, što na mnoge pešterske stočare utiče i razmišljaju da trajno napuste stočarstvo i da se odsele, navedeno je u saopštenju.

Lokalnom stanovništvu je izuzetno teško, a nekada i nemoguće da organizuje nabavku povoljnije stočne hrane iz ravničarskih predela Srbije, jer su cene tih poljoprivrednih proizvoda u Sjenici, Novom Pazaru i Tutinu značajno više zbog troškova prevoza i skladištenja.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije podsećaju da je Ministarstvo poljoprivrede u više navrata isticalo da su ovčarstvo i kozarstvo izuzetan potencijal za razvoj poljoprivrede, a posebno u nerazvijenim područjima.

Istaknuto je i da se istovremeno sa nestašicom vode i pogoršanja situacije na izvorištima nastavlja i nezakonito i nerazumno iskopavanja treseta na lokalitetu Karamejdani, a u poslednje tri godine eksploatacija je ubrzana.

“Zanemaruje se činjenica da treset sa svojom specifičnom vegetacijom predstavlja tip zemljišta koje na ovom kraškom prostoru jedino akumulira vodu u površinskim delovima i time zapravo održava viši nivo podzemnih voda”, istaklo je DZPPS.

Iskopavanje treseta ugrožava sva vodoizvorišta i kvalitet vode na širem području visoravni, njegovo uklanjanje nepovratno će poremetiti sistem podzemnih voda i ugroziti sela i sve opštine koje za vodosnabdevanje koriste vode sa Peštera, i zbog toga je upućujen i apel institucijama da hitno zaustave uništavanje tresetišta na Pešteru.