On je na konferenciji za novinare kazao da će “Bošnjačka lista” brojati 19 kandidata i da će nastupiti pod sloganom “Jer me se tiče”.

Džudžo, koji je smenjen sa mesta predsednika BNV 2018. godine, istakao je da mu je glavni motiv učestvovanja na izborima “deblokada zaustavljenog procesa ostvarivanja prava bošnjačke nacionalne zajednice”.

“Od 24. juna 2018. godine je zaustavljen proces ostvarivanja prava Bošnjaka i tu je država najmanje kriva, nju morate da naterate da biste ostvarivali svoja prava. Isključivi krivac je ovaj saziv BNV, oni su zaboravili na svoje obaveze, osim slikanja, potpisivanja nekih navodnih sporazuma i upućivanja čestitki”, poručio je Džudžo.

Naglasio je da se “kandiduje ostvarenim rezultatima” poput ozakonjenja nacionalnih simbola i praznika Bošnjaka, uvođenja bosanskog jezika u obrazovni sistem Srbije i uspostavljanja celokupne nastave na bosanskom jeziku.

Izjavio je da će se “suočiti sa tri bošnjačka politička kruga, od kojih niti jedan nije imao senzibilitet za procese kojim se on bavio”.

“SDA Sandžaka je politički i kulturno organizovala Bošnjake, ali je u poslednje vreme izgubila kompas. SDP i Rasim Ljajić do sada nisu bili zainteresovani za ovu priču, ali pozdravljam odluku da se posvete rešavanju identitetskih i nacionalnih prava Bošnjaka. Muftija Muamer Zukorlić je ostavio pečat, ali ono što je ostalo iza njega je generalno loša stvar”, istakao je Džudžo.

On je dodao da računa na glasove birača koji su nezadovoljni radom sve tri opcije, nezavisnih intelektualaca i ljudi sa stavom.

Univerzitetski profesor i kandidat za većnika Redžep Škrijelj kazao je da “Bošnjačku listu” čine poznati ljudi, koji su dali doprinos sveukupnoj demokratizaciji i ostvarivanju bošnjačkih nacionalnih prava, nezadovoljni trenutnim stanjem.

“Na nekim listama su kandidati koji su opstruirali proces ostvarivanja prava Bošnjaka, 40 odsto njih nema elementarnu predstavu o funkcionisanju BNV i njegovom delatnošću. Ipak, očekujemo da ćemo sarađivati sa svima, pružićemo ruke i pokušati da ostvarimo saradnju, da ne dođe do polarizacije koja je prisutna”, poručio je Škrijelj.

Oni su pozvali Bošnjake, pogotovo one koji su se ranije izjašnjavali kao Muslimani, da izađu na popis i “anomaliju iz komunističkoj perioda skinu sa vrata”.