Kreditna linija će omogućiti da se finansiranje lizinga proširi na privatna preduzeća u Srbiji, podstičući ih da ulažu u standarde visokih performansi, tehnologije i usluge, omogućavajući im da postanu konkurentniji i energetski efikasniji.

Kreditna linija je deo EBRD-ovog novog programa ponovnog pokretanja malih i srednjih preduzeća koja podržava oporavak malih preduzeća od usporavanja izazvanog pandemijom.

Takodje će pomoći širenju zelene ekonomije u Srbiji promovisanjem ulaganja u poboljšanje energetske efikasnosti.

Oko 70 odsto sredstava programa biće izdvojeno za ulaganja u tehnologije koje štede energiju i zelene tehnologije, dok će ostatak podržati ulaganja u automatizaciju, povećanje produktivnosti, kvalitet i bezbednost proizvoda.

„Mala preduzeća predstavljaju značajan segment srpske privrede i pomoći će im da ulažu u zelenu i visokoefikasnu opremu i tehnologiju, kao i da se poveća njihova konkurentnost kako na domaćem tako i na spoljnim tržištima“, rekao je potpredsednik EBRD Alen Pilu nakon potpisivanja ugovora.

Predsednica Izvršnog odbora Unikredit Lizing Srbija Ana Milić rekla je da je „posebno važna činjenica da će mala i srednja preduzeća kroz ovu kreditnu liniju moći da nastave sa unapredjenjem energetske efikasnosti i zelene ekonomije, što je jedan od osnovnih postulata našeg poslovanja“.

Mala i srednja preduzeća će takodje imati koristi od subvencija u vrednosti do 15 odsto iznosa kredita. Donacije će finansirati Luksemburg, Norveška i Sjedinjene Američke Države, a očekuje se da će učestvovati i drugi donatori.

Unikredit Lizing Srbija je dugogodišnji partner EBRD i treća po veličini lizing kompanija u zemlji.

Nova kreditna linija će podržati ambiciju Unikredit Lizinga da dodatno poveća lizing za MSP, dok dopre do više poslova izvan glavnog grada i privuče nove klijente.

Unikredit Lizing je u poslednje četiri godine već iskoristio oko 40 miliona evra i uspešno podržao MSP u Srbiji koristeći sredstva EBRD.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji sa uloženih više od 7,6 milijardi evra.

Fokus te banke u Srbiji je na razvoju privatnog sektora, unapredjenju javnih komunalnih usluga i olakšavanju tranzicije zemlje ka zelenoj ekonomiji.