Novaković je u Medija centru u Beogradu novinarima pustila audio snimak, koji se ne čuje jasno, navodeći da na njemu anonimni izvor te organizacije razgovara sa profesorom Tehničkog fakulteta u Boru Sašom Stojadinovićem – koji govori da su austrijska i nemačka kompanija Tisen i DNT kontaktirali taj fakultet da pomogne sa uskladjivanjem dokumentacije sa srpskom regulativom.

Ona je navela da se u razgovoru čuje potvrda da u aprilu u Jadar stiže postrojenje za otvaranje kopa.

Novaković navodi da je profesor Tehničkog fakulteta u Boru potvrdio da će „verovatno“ pregled te dokumentacije raditi fakultet, odnosno da će pomoći da se uskladi da oprema koja treba da dodje bude u skladu sa srpskim propisima.

Vlada Srbije je 20. januara ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, koja je važila od 13. februara 2020. godine.

Ukinut je, kako je saopšteno, i prostorni plan kao i odluka o obrazovanju radne grupe za implementaciju projekta Jadar iz aprila prošle godine.

Novaković je kazala novinarima da je narod „prevaren“ i da je kampanja vladajuće stranke „zasnovana na laži“.

„To postrojenje za otvaranje kopa stići će u aprilu i to se preklapa perfektno sa vremenskom linijom koju smo mi objavili prošle godine, dokumentima iz Evropske unije“, navodi Novaković.

Podsetila je da još uvek gradjanima nije dostupna studija uticaja projekta „Jadar“ na životnu sredinu.

Predsednička kandidatkinja koalicije Moramo i članica Skupštine slobodna Srbije Biljana Stojković kazala je da je snimak nastao 26. marta, a najavila je i da će u sredu biti objavljen još jedan snimak koji ocenjuje kao dokaz nastavljanja poslovanja Rio tinta u Srbiji.

Ona je pozvala gradjane da izadju na izbore u nedelju, 3. aprila i da glasaju za „bilo koga osim za vladajuću stranku“.

Članica Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i stanovnik Gornjih Nedeljica Marijana Petković rekla je da je do sada otkupljeno 160 hektara, a da je kompaniji potrebno 254 hektara samo za otvaranje.

Ona je rekla da je na terenu „drugačija priča“ od onoga što se prikazuje u medijima, jer je Rio tinto otkupio 11 parcela i dva domaćinstva i da je poslednje uknjiženo 4. marta.

„Katastar ne knjiži na kupca već stavlja sa strane, ali mi po prometu pratimo katastar i vidimo koliko je prodato. Do 4. marta za dva domaćinstva dato je 1,5 milion evra, što govori da onaj ko odlazi ne ulaže milion evra u projekat koji je završen“, rekla je Petković.