Zelenović je u petak izjavio da Srbija treba da u potpunosti odbaci politiku vojne neutralnosti, jer smatra da je ona neodrživa.

Kazao je i da je, imajući u vidu značaj pitanja migracija za Evropu, “nerazumno” da najveća zemlja u regionu – Srbija, nema Ratnu mornaricu koja bi doprinela stabilnosti u Sredozemlju, te bi “trebalo da budu utvrđeni strateški ciljevi sa zemljama Kvinte, EU i jadranskim državama”.

Zelenović je ocenio da “pitanje vojno-pomorske baze (za Srbiju) može da se reši međunarodno-javnopravnim ugovorom o najmu, a najpogodnija lokacija bi bila određena sporazumom svih ovih država”.

U odgovoru na tu ideju Zelenovića, Ekološki ustanak je u saopštenju istakao da to nije politika oko koje su se okupili kada su osnivali stranku Zajedno.

“Protivimo se bilo kakvoj ideji o svrstavanju Srbije u vojne saveze. Srbija mora da ostane vojno neutralna, a ko želi u NATO, daleko mu lepa kuća”, naveo je taj pokret.

Politička platforma Solidarnost, koja kao autonomna organizacija deluje u okviru stranke Zajedno, navela je u saopštenju da su Zelenovićevi stavovi suprotni sporazumu koji ta organizacija ima sa strankom Zajedno, “u kojem se nedvosmisleno zalažemo za mir i protiv daljeg naoružavanja”.

“Politika vojne neutralnosti je jedina politika koja može obezbediti održivu budućnost regiona, Evrope i sveta. Dalja trka u naoružavanju neće imati srećan kraj, razvija se isključivo u interesu velikih kompanija koje na njoj ostvaruju enormne profite i vodi nas pravo u propast. Kao društvo smo u poslednjoj deceniji prošlog veka osetili šta znače ratna razaranja. Mir nema alternativu”, navela je Solidarnost.