„Iako je time ispunjen jedan od naših zahteva sa nedavnih masovnih protesta protiv izgradnje rudnika litijuma, nakon ukidanja Prostornog plana područja posebne namene ‘Jadar’, insistiramo na odgovoru na pitanje ko će, o čijem trošku i u kom roku otkloniti posledice zagadjivanja iz 528 bušotina koje je ova kompanija ostavila u nasledje stanovnicima jadarskog kraja“, navedeno je u saopšenju tog pokreta.

Pokret još pita „ko će garantovati da će zagadjivač sve uraditi po propisu i ko će platiti odštetu za zatrovane podzemne vode i ogromnu površinu zemljišta“.

„Ovo je nastavak naše uspešne borbe koju smo vodili sa svim gradjanima Srbije, od koje ne odustajemo, a kraj će biti kada se usvoji zakon o zabrani rudarenja litijuma i bora i kada se isplati meštanima svaka šteta koju je zagadjivač napravio svojim aktivnostima“, istakao je Ekološki ustanak.

Poručio je da „neće dozvoliti da se izmaknu nekažnjeni, jer ovo mora biti za nauk svim trovačima koji truju, ili se tek spremaju da truju našu zemlju, reke i vazduh“.