Li je na skorašnjem video sastanku  s hiljadama predstavnika lokalnih vlasti izneo dosad svoje najoštrije upozorenje o ekonomiji koja je pod velikim pritiskom širenja korona virusa i zatvaranja, sugerišući da je ciljani rast sve dalji, ukazuje Blumberg.

Kineski premijer je rekao da je ekonomija zemlje u nekim aspektima lošija nego 2020. godine kada je izbila pandemija i pozvao na ulaganje većih napora za smanjenje stope nezaposlenosti.

Lijeva upozorenja nadovezuju se na očekivanja da bi Peking mogao da prizna da će rast bruto domaćeg proizvoda biti daleko od ciljanog dok se fokusira na kovid-19 kroz stroge kontrole. Ekonomisti koje je anketirao Blumberg predviđaju da će kineska privreda ove godine imati rast od 4,5 odsto, što je znatno ispod vladinog cilja od oko 5,5 odsto.

Sastanak je bio poslednji u nizu Lijevih poziva da se podrži rast, koji je od marta bio pod ogromnim pritiskom zbog širenja korona virusa i posvećenosti predsednika Sija politici „nultog kovida“, koja zahteva striktna ograničenja aktivnosti tamo gde se pojave zaraženi slučajevi.

Kada su dva najviša kineska lidera pokušala da umire sve nezadovoljnije strane biznismene zbog strogih mera kontrole korona virusa prošle nedelje, činilo se da kinesko rukovodstvo govori u dva glasa, piše Volstrit džurnal.

Si je 18. maja u video obraćanju govorio o ekonomskim izazovima s kojima se svet suočava zbog pandemije, ali je malo pominjao ekonomski pad Kine koji je pogoršan strogim merama u borbi protiv pandemije. Dan kasnije, Li je u ličnom obraćanju delovao iskrenije i pomirljivije, s fokusom uglavnom na kinesku situaciju.

U razgovoru s grupom predstavnika američkih, evropskih i azijskih multinacionalnih kompanija koje posluju u Kini, Li je rekao da je Kina „posvećena uspostavljanju ravnoteže“ između oživljavanja ekonomije i obuzdavanja ponovnog širenja kovid-19, rekle su osobe koje su prisustvovale sastanku u Pekingu.

Bilo je primetno, rekli su neki učesnici, da Li nije branio Sijevu strategiju nultog kovida, što je razlika u odnosu na ranije sastanke kineskih zvaničnika s stranim biznismenima. Umesto toga, kao odgovor na preporuku biznismena da Kina vakciniše više svog stanovništva, posebno starijih, Li je rekao, prema rečima učesnika: „Čujem vašu poruku o vakcinama i proširićemo pokrivenost vakcinama“.

Li u izjavama nije otvoreno osporio Sijev pristup pandemiji, ali su njegovi komentari razotkrili ono što vladini zvaničnici i politički savetnici opisuju kao tinjajuće tenzije među najvišim zvaničnicima Komunističke partije zbog Sijeve posvećenosti strategiji nula kovida. Takođe, dodaje Volstrit džurnal, nije jasno da li bi premijer koji je dugo bio u senci, ali čiji politički uticaj na neki način oživljava, mogao da podstakne bilo kakve značajne promene u kineskoj strategiji za kovid-19.

Politika nula kovid pokazala se efikasnom na početku pandemije, podupirujući Sijev stav da je Kina bolje postupala s virusom od Zapada i promena politike bila bi politički neodrživa za najvišeg lidera, kažu vladini zvaničnici i savetnici, u godini kada traži treći mandat na vlasti.

Različiti nastupi dva najviša kineska lidera verovatno će podgrejati nedavne spekulacije da je Lijev politički status u usponu i da će možda zadržati svoju poziciju pored Sija tokom promena u rukovodstvu kasnije ove godine, ali se govori i o razlazu dvojice lidera, pa čak i o borbi za vlast, piše Forin polisi, ukazujući da neki analitičari sugerišu da se Li i zvanično protivi Sijevoj posvećenost strategiji ‘nultog kovid-a’.

Ipak, ukazuje američki časopis, kontrast u porukama nije nužno pokazatelj ozbiljne podele ili čak ni veće Lijeve moći. Postoji mnogo drugih objašnjenja – Li možda preuzima teret umesto Sija u iznošenju loših vesti, ili mu je možda dato simbolično istaknuto mesto kao ustupak tokom poslednje godine na funkciji.

Pored toga, malo je znakova da Si posustaje, ističe Forin polisi. Državni mediji izbacuju nove biografije predsednika, dok bi mu partijski mediji mogli dodeliti lidersku titulu koja je bila rezervisana samo za Mao Cedunga.

Spekulacije o odnosu dvojice najviših kineskih lidera uglavnom nastaju zato što ostatak sveta, kao i većina ljudi u Kini, nema uvid u procese donošenja odluka ili borbe za moć među rukovodstvom Komunističke partije Kine, navodi časopis, dodajući da među članovima rukovodstva vlada strogi kodeks ćutanja.

Šira javnost neće znati o borbi za moć sve dok ona ne dovede do vidljivih posledica, dok se međutim, kako ističe Forin polisi, ekonomski problemi koje je Li pomenuo pojavljuju na očigled svih u Kini.