Saopštenje eksperata koje je odredila svetska organizacija usledilo je posle potvrde talibana da su među 12 ljudi bičevanih u sredu pred stotinama gledalaca na jednom sportskom stadionu bile i tri žene.

Takvo ponašanje ukazuje na to da se talibani vraćaju brutalnoj formi kažnjavanja koja je bila zaštitni znak njihove vladavine tokom ’90-tih godina prošlog veka.

Pre dve sedmice u gradu Talokanu na severoistoku Avganistana, 10 muškaraca i devet žena dobilo je po 39 udaraca šibom u prisustvu staraca, studenata i žitelja u glavnoj gradskoj džamiji nakon molitve, kao posledica optužbi da su bili preljubnici ili lopovi ili begunci od kuće.

Ekspreti UN smatraju da poslednje akcije talibana protiv žena i devojčica produbljuju postojeća kršenja ljudskih prava koja su ionako “najdrakonskija globalno gledano” – i potencijalno konstituišu progon na osnovu pola, što je zločin protiv čovečnosti.

Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021. godine kada su američke i NATO snage bile u završnim nedeljama pred povlačenje iz te srednjoazijske zemlje nakon 20 godina ratovanja.

Premda su na početku obećavali umereniju formu vladavine i pričali da će ženama i manjinama sačuvati prava, oni su ta prava ograničili i krenuli u naširoku primenu njihove ekstremno tvrde interpretacije islamskog, tj. šerijatskog prava.

Devojčicama je zabranjeno da idu u srednje i više škole, ženama je zabranjeno da rade većinu poslova i nametnuto im je nošenje vela od glave do pete. Takođe im je zabranjeno da idu u parkove, teretane i zabavne parkove.

Javna bičevanja, pogubljenja i kamenovanja za navodne zločine bili su uobičajena pojava u Avganistanu tokom prve talibanske vladavine, od 1996. do 2001. godine, kada je talibane sa vlasti svrgnula invazija SAD i njenih saveznika, nakon terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu od 11. septembra 2001.

Portparol ministra spoljnih poslova sadašnjih talibanskih vlasti Abdul Kahar Balki demantovao je navode iz izveštaja eksperata UN i uzvratio optužbama na račun svetske organizacije, zbog sankcija uvedenih talibanima.

U poruci Asošiejted presu, Balki je poslao spisak onog što talibani smatraju ratnim zločinom i zločinom protiv čovečnosti UN protiv Avganistana uključujući “sadašnje kolektivno kažnjavanje nevinih Avganistanaca režimom sankcija UN, sve u ime prava žena i jednakosti”.