“Nacionalno okupljanje oličava više nego ikada jedinu alternativu”, rekao je Bardela i dodao da njegova stranka neće upasti u “bilo kakav politički kompromis”, uveravajući da “ništa ne može zaustaviti ljude koji su ponovo počeli da se nadaju”.

Ekstremna desnica je osvojila najviše glasova u prvom krugu parlamentarnih izbore pre sedam dana, ali je danas propala mogućnost za Bardelu da postane premijer, kako je ranije pominjao.

Strah od vlade sa ekstremnom desnicom na čelu prvi put od kraja Drugog svetskog rata, doveo je između dva kruga glasanja do formiranja “republikanskog fronta” sa strankama desnice, desnog centra i levice namenjenog da kontrira kandidatima Nacionalnog okupljanja.

Veliki broj kandidata koji se kvalifikovao za drugi krug izbora iz tog novog “republikanskog fronta” povukao se u prilog kandidata koji ima najveće šanse da pobedi protivnika iz Nacionalnog okupljanja. Na taj način je izbegnuto rasipanje glasova.

U drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj danas je najviše glasova dobila levičarska koalicija Novi narodni front, prema prvim procenama izlaznih anketa, ispred tabora predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i ekstremne desnice, tako da nijedan blok nije dobio apsolutnu većinu.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *