“Ako reforma nije moguća, ako ne uspemo ponovo da izgradimo suverenitet zemalja članica EU, treba da pustimo narod da odluči, kao što je uradio u Velikoj Britaniji”, rekla je Vajdel za Fajnenšel tajms.

Rekla je da bi mogli da organizuju referendum o Deksitu i o izlasku Nemačke iz EU, kao i da je izlazak Velike Britanije iz EU posle referenduma 2016. godine model za Nemačku.

Nemačka ekstremna desnica koja je poslednjih nekoliko meseci, prema anketama, na drugom mestu na nacionalnom nivou, sa podrškom od oko 22 odsto, ispred socijaldemokratske stranke kancelara Olafa Šolca i odmah iza konzervativaca, ukazuje na volju da vlada.

Naredni parlamentarni izbori održavaju se 2025. godine i partija će prvi put predstaviti svog kandidata za kancelara.

Glavne nemačke stranke su isključile mogućnost da uđu u savez, ili da vladaju sa tom anitevropskom i antiimigrantskom partijom u kontekstu sve većeg rascepkavanja političke scene koja ukazuje na potrebu formiranja koalicija na nacionalnom i regionalnom nivou.

Tri važna izbora će se održati u septembru na istoku zemlje gde AfD vodi prema anketama sa više od 30 odsto podrške.

Tokom kongresa letos AfD je naglasila svoje evroskeptična ubeđenja u zemlji gde je članstvo u EU i dalje podržava velika većina stanovništva.

AfD je u previranju poslednjih deset dana posle otkrića da je nekolicina njenih članova, uključujući i jednog bliskog šefici stranke, nedavno tokom okupljanja ultra identitaraca razgovaralo o masovnom proterivanju osoba stranog porekla.

Ta otkrića izazvala su talase gneva u Nemačkoj gde se poslednjih dana održavaju ogromne demonstracije protiv AfD-a, koji se optužuje da predstavlja opasnost za demokratiju.