Predsednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Emir Elfić zatražio je danas od policije i tužilaštva da sprovedu opsežnu istragu kako bi se pronašli počinioci i nalogodavci napada na generalnog sekretara ove partije Šerifa Marukića.

On je na konferenciji za novinare izjavio da postoje sumnje da je napad politički motivisan, ali da ne želi da spekuliše o tome ko stoji iza napada.

“Isključujemo mogućnost da je povod za napad lične prirode jer Marukić uživa veliki dignitet u Novom Pazaru i nije konfliktna osoba. BDZ je od nedavno sastavni deo vlasti u Novom Pazaru, a da li je to nekom zasmetalo i da li to može biti motiv za napad, ostavljamo policiji da otkrije. U svakom slučaju ubeđeni smo da se radi o klasičnom, dobro organizovanom napadu”, rekao je Elfić.

Lider BDZ je dodao i da su se slični napadi na funkcionere i aktiviste njihove stranke i ranije dešavali.

“Tokom predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Prijepolju nožem je napadnut kandidat za narodnog poslanika Nedžad Kahrović. Napadač je otkriven, međutim, suđenje je u zastoju”, istakao je Elfić.

Napad na Marukića desio se u nedelju uveče, prilikom njegove posete rođacima koji žive na periferiji grada.

Prema njegovim rečima, napadač, koji je imao fantomku na glavi, nasrnuo je na njega metalnom štanglom kojom je pokušao da ga udari u glavu.

“Uspeo sam da izblokiram nekoliko udaraca, a borba je trajala par minuta. U jednom trenutku udario me je po leđima, pa sam izgubio dah i krenuo sam da se povlačim ka dvorištu rođaka. Oni su čuli buku i metež, pa su izašli da vide o čemu se radi. U tom trenutku, on se mašio za pištolj koji mu je bio za pojasom, ali ga je posle par sekundi pustio, pokupio je štanglu i pobegao”, izjavio je Marukić.

On je dodao i da je napadač imao pancir, a da tokom borbe nije govorio.

Marukić ističe i da mu je nakon razlaza sa muftijom Muamerom Zukorlićem prećeno zbog čega je tražio zaštitu od policije, ali da su pretnje u poslednjih par meseci prestale.

Inače, Marukić i Elfić su bili bliski saradnici muftije Zukorlića sve do razlaza početkom 2013. godine.

Tada se BDZ podelila na dva krila, jedno na čelu sa Elfićem, a drugo, koje je ostalo lojalno Zukorliću, predvodi Jahja Ferhatović.

Policijska uprava u Novom Pazaru povodom napada na Marukića izdala je danas saopštenje za javnost u kojem ističe da “intenzivno traga za napadačem”.

N. Kočović