“Prvi put ću trčati seniorsku trku na evropskom krosu. Čeka me teška deonica od 10 kilometara, sa veoma malo ravnih delova. Pobeda na Svetskoj kros seriji u Tilburgu na stazi iste dužine, koju sam ostvario pre 10 dana, potvrda je moje dobre forme”, rekao je Bibić.

Na Evropskom kros prvenstvu u Torinu biće održano sedam trka, a u nedelju će poslednji na stazu seniori, koji startuju u 13.10.

Za to nadmetanje prijavljeno je 85 atletičara iz 29 država.

“Konkurencija je žestoka. Tu su braća Jakob, Henrik i Filip Ingebrigtsen iz Norveške, španski trkači Mohamed Katir, Karlos Majo i Abdesamed Oukelfen, Jemeneberhan Kripa iz Italije, Britanac Mahamed Mahamed, Aras Kaja i mnogi drugi”, naveo je Bibić.

“Možda ne bude preterano brza trka, ali siguran je jak ritam. Spreman sam da pružim maksimum. Videćemo za šta će to da bude dovoljno”, dodao je 23-godišnji Novopazarac.

Višestruki rekorder Srbije na otvorenom i u dvorani otkrio je da se za takmičenje u Torinu spremao duže od tri meseca i da je povećao obim jer ga čeka staza od 10 kilometara.

“Napravio sam malu pauzu posle letnje sezone, što mi je prijalo. Pripreme za ovaj kros razlikovale su se od ranijih. Prvi put sam ostao kući. Spremao sam se u mojim rodnim Karajukića Bunarima, a meteorološki uslovi išli su mi na ruku”, kazao je Bibić.

On je ove godine učestvovao na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu, Mediteranskim igrama u Oranu i Evropskom prvenstvu u Minhenu, a popravio je rekorde Srbije “pod krovom” na 1.500 i 3.000 metara, kao i rekord na 5.000 metara na otvorenom.

“Delimično sam zadovoljan 2022. godinom”, priznao je Bibić, kojeg je Evropska atletika ove sedmice proglasila za najboljeg atletičara u novembru.

Elzan Bibić je na evropskim krosevima bio treći kod juniora 2018. u Tilburgu i drugi u uzrastu mlađih seniora 2019. u Lisabonu.