Nedavno veliko povećanje cena energenata i stočne hrane izazvano krizom u Ukrajini opteretilo je stočare širom Grčke, čineći njihov posao jedva održivim, rekli su za Sinhuu u nedavnim intervjuima.

Zournas je četvrta generacija stočara. Ima stado od 350 ovaca i koza, kao i kokoši, a svoje proizvode prodaje u svojoj mesari na seoskom trgu.

„Situacija je postala neizdrživa“, rekao je on, pošto je sve poskupelo.

Pre samo par meseci plaćao je struju 250-300 evra. Najnoviji računi su iznosili 1.000 evra.

Povećali su se i troškovi transporta zbog rastućih cena goriva.

„Cene ne rastu već galopiraju na nedeljnom nivou. One su se već udvostručile i još uvek rastu. Kukuruz danas košta više od 40 centi za kilogram, a mi smo ga kupovali za 18-19 centi“, objasnio je on.

Prema podacima Grčkog stočarskog udruženja, u poslednjih nekoliko meseci udvostručene su i cene ječma, deteline, sena, soje i pšenice.

Domaća proizvodnja stočne hrane ne može da pokrije potrebe poljoprivrednika. Grčka uvozi oko 250.000 tona stočne hrane godišnje iz Rusije i Ukrajine, ali je tamošnji sukob stvorio uslove „uskog grla“ u izvoznim tokovima, saopštila je Grčka asocijacija industrije stočne hrane.

Za to vreme troškovi proizvodnje vrtoglavo rastu, rekao je Zournas.

„Sumnjam da će stočari koji ne proizvode svoju hranu za stoku moći da sastave kraj s krajem. Biće prinuđeni da prodaju svoja stada. Već su počeli. To se dešava“, rekao je on.

Zournas uzgaja deo hrane za svoju farmu, ali nailazi na poteškoće.

Tokom obilaska silosa u Kleitoriji, gde lokalni stočari nabavljaju stočnu hranu, Pavlos Satolijas, predsednik Nacionalne unije poljoprivrednih zadruga Grčke (ETHEAS) i lokalne Poljoprivredne mlečne zadruge rekao je za Sinhuu da je situacija teška ali je „u protekla dva meseca postala još gora“ zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

Troškovi proizvodnje stočne hrane za 1.200 članova zadruge porasli su za otprilike 30 odsto poslednjih meseci, rekao je on.

„Ove godine će stočari verovatno raditi ali neće moći da zarade za život, neće ostvariti nikakav profit“, rekao je Satolijas.

„Strahujemo da će mnogi od nas napustiti industriju, što bi bio katastrofalan razvoj situacije. Ovde na selu ljudi nemaju od čega drugo da žive. Naša sela bi opustela“, rekao je on.

Udruženja smatraju da su subvencije koje je najavila Vlada neadekvatne. Ona su pozvala na izdašnije mere podrške kako bi sektor ostao održiv.

Zbog nedostatka adekvatne podrške tokom krize, Zournas strahuje da bi se mnogi od 1.000 stanovnika Kleitorije, koji zavise od svojih životinja, mogli odseliti u gradove.

Zournas ima tri sina, ali bez podsticaja za mlađe generacije, posebno da ostanu u industriji, strahuje da u njegovoj porodici neće biti pete generacije odgajivača.
(prilog) Beta/Xinhua