“Revizija drugih crkava i manastira SPC na Kosovu i Metohiji predstavlja proces koji duboko ugrožava etničke i verske odnose u širem regionu i vodi brisanju jednog viševekovnog identiteta srpskog naroda i aproprijaciji njegove baštine koja je preživela više stotina godina osmanske vlasti i dva svetska rata”, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske objavljenom na njenom sajtu.

Ta eparhija je u saopštenju ukazala da crkva na tim prostorima postoji kao autokefalna i deluje 800 godina, kao i da je duboko povezana sa istorijom tog regiona, zbog čega je apelovala na lokalne i međunarodne predstavnike na Kosovu da zaustave proces politizacije i selektivne prezentacije duhovne i kulturne baštine SPC.

Ocenili su da je slučaj “preuzimanja” ostataka manastira Bogorodice Hvostanske, jednog od naznačajnijih lokaliteta SPC na Kosovu i Metohiji, i drevnog sedišta Hvostanske episkopije od 1219. godine, s pravom izazvao oštre reakcije u stručnoj javnosti i među vernim narodom.

“Niko nema pravo da na ovakav brutalan način sada preuzima i preimenuje crkve koje vekovima predstavljaju temelj idntiteta našeg naroda i Crkve, koja ih je čuvala i molila se u njima, i dovodi nas u situaciju da mora da dokazujemo ono što je sadržano u brojnim dosadašnjim arheološkim istraživanjima, nalazima, artefaktima, istorijskim zapisima i svedočanstvima u regionu i u svetskoj javnosti, a pogotovo u sakralnom i liturgijskom kontinuitetu koji SPC ima na ovim prostorima”, ističe se u saopštenju.

Ocenjeno je i da “nasrtaj” na verske objekte, koji predstavljaju temelj postojanja i opstanka SPC na Kosovu i Metohiji, bez obzira na političke prilike, predstavlja “ništa drugo nego otvoreni akt represije, kršenja verskih i ljudskih prava i izaziva direktnu etničku i versku netrpeljivost”.

Iz eparhije su naglasili da SPC sa svojim crkvama i manastirima predstavlja bogatstvo za sve ljude koji žive na Kosovu, nezavisno od savremenih političkih zbivanja, kao i da se zalaže da se na Kosovu izgradi miran suživot među svim građanima, bez obzira na njihovo etničko ili versko poreklo.