Kompanije Er Čajna i Rols-Rojs najavile su na Kineskom međunarodnom sajmu za trgovinu uslugama, osnivanje zajedničkog preduzeća za održavanje, popravke i remont motora (MRO) u Pekingu, , objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Zajedničko preduzeće, Pekinška kompanija za usluge vazduhoplovnih motora (BAESL), pružiće usluge održavanja, popravke i remonta za vazduhoplovne motore Rols-Rojsa Trent 700, Trent XWB-84 i Trent 1000.

Trenutno Er Čajna ima sve ove tri vrste motora.

Er Čajna i Rols-Rojs odvojeno poseduje 50 odsto udela u zajedničkoj kompaniji sa ugovorenim iznosom od 2,61 milijardi juana (oko 378,2 miliona američkih dolara).

BAESL će pružiti usluge kompaniji Er Čajna, ali i drugim avio-kompanijama.

Predsednik kompanije Er Čajna, Ma Čungsijen rekao je da je bezbedno poslovanje prioritet kompanije.

„Er Čajna dosledno ulaže napore u podizanje sposobnosti za održavanje aviona, obezbeđenje pouzdanosti, kao i u industrijalizaciju avionskog održavanja“, kazao je on.

Ma je rekao da će Er Čajna i Rols-Rojs dalje produbljivati saradnju u održavanju motora u budućnosti.

Predsednik kompanije Rols-Rojs za civilno vazduhoplovstvo Kris Čolerton naveo je da zajedničko preduzeće predstavlja prekretnicu za poslovanje Rols-Rojsa u Kini.

„Er Čajna je naš strateški partner. Uspešno i zajedno smo napredovali proteklih godina. Drago mi je da ćemo širiti odnose partnerstva i očekujem napredak naše saradnje“, rekao je Čolerton.

Danas Rols-Rojs održava motore za 60 odsto kineskih širokotrupnih aviona.