Rusija je u subotu objavila da “suspenduje” učešće u sporazumu nakon što je optužila Kijev da je odgovoran za napade dronovima na njenu flotu na Krimu.

“Tokom razgovora predsednik Erdogan rekao je da je uveren po pitanju saradnje svih strana u nalaženju rešenja o tom pitanju”, navelo je danas tursko predsedništvo u saopštenju.

Turski šef države rekao je da će preduzeti potrebne inicijative sa svim uključenim stranama da reši problem vezan za primenu sporazuma iz Istanbula o slanju žitarica, navodi se u tekstu.

Erdogan koji redovno nudi svoje posredovanje izmedju Kijeva i Moskve od početka sukoba 24. februara ocenio je da bi rešenje pitanja sporazuma o izvozu žitarica moglo da ohrabri dve zaraćene strane da ponovo nadju put ka mirovnim pregovorima.

Prema turskom ministru spoljnih poslova Mevlutu Čavušogluu predsednik Erdogan takodje treba da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim narednih dana.

“Mislimo da ćemo prevazići to”, rekao je turski ministar govoreći o teškoćama vezanim za sporazum o isporuci žitarica, potpisan u Istanbulu 19. jula pod pokroviteljstvom Turske i UN, a od koga su, po njemu, “svi profitirali”.

Sporazum, čiji je cilj da se spreči ozbiljna prehrambena kriza posebno u Africi uz uključenje Ukrajine i Rusije, ističe 19. novembra. Sporazum je omogućio izvoz gotovo 10 miliona tona ukrajinskih žitarica blokiranih u ukrajinskim lukama od početka sukoba 24. februara.