Erdogan je osudio subotnji protest na kojem je zapaljen Kuran, sveta knjiga islama, rekavši da je to uvreda za sve, posebno za muslimane, a kritikovao je i švedske vlasti što su dozvolile da demonstracije budu održane ispred ambasade Turske u Stokholmu.

On je kritikovao Švedsku i zbog prokurdskih protesta na kojima su demonstranti mahali zastavama različitih kurdskih grupa, uključujući Radničku partiju Kurdistana, čiji simboli nisu zabranjeni u Švedskoj, iako je u EU, SAD i Turskoj označena kao teroristička grupa.

“Pustićete terorističke organizacije da divljaju i onda očekivati našu podršku za ulazak u NATO. To se neće desiti”, kazao je Erdogan.

Dodao je da Švedska “neće videti nikakvu podršku” od Turske po pitanju ulaska u NATO “ako ne pokaže poštovanje” prema Turskoj ili muslimanima.

Švedska je, kao i Finska, prošle godine podnela zahtev za članstvo u NATO, napustivši višedecenijsku politiku vojne neutralnosti, pošto je Rusija napala Ukrajinu. Turska i Mađarska su jedine dve članice NATO-a koje nisu ratifikovale protokol o pristupanju tih zemalja NATO-u.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *