„Očekujemo da EU brzo otvori poglavlja pristupnih pregovora i da započne pregovore o carinskoj uniji bez prepuštanja ciničnim kalkulacijama“, izjavio je Erdogan u Ankari na kraju sastanka sa holandskim premijerom Markom Ruteom (Rutte).

Izjava turskog predsednika dolazi u trenutku kada rat u Ukrajini omogućava Ankari da se vrati na medjunarodnu scenu zbog napora u posredovanju u rešavanju te krize,

Pregovori o mogućem pristupanju Turske EU, koji su počeli 2005. godine, zastajkuju poslednjih godina zbog ponekad intenzivnih tenzija Turske sa Briselom na više frontova.

Evropska komisija je ocenila krajem 2020. da su šanse Ankare za članstvo „u zastoju“ zbog odluka koje su suprotne interesima EU koje su doneli njeni lideri.

„Turska je nastavila da se udaljava od Evropske unije, uz ozbiljno nazadovanje u oblastima vladavine i osnovnih prava“, navela je tada Evropska komisija.

Saveznica Ukrajine i članica NATO-a, Turska od početka krize u Ukrajini pokušava da olakša posredovanje izmedju Moskve i Kijeva, ali je odbila da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije.