Kako je navedeno, više od 70 odsto početnika u poslovanju uspelo je da sačuva svoja radna mesta, a 48 odsto kreiralo je nova, pokazuje najnovije istraživanje Erste banke i Erste Grupe, urađeno na osnovu Izveštaja o proceni uticaja socijalnog bankarstva (Impact Report).

Tokom 2023. godine, socijalno bankarstvo Erste banke pružilo je finansijsku podršku početnicima u poslovanju u vidu 87 kredita u iznosu od skoro 900.000 evra.

Istaknuto je da su napravljeni značajni koraci ka unapređenju proizvoda i usluga za početnike u poslovanju, te da su postavljene osnove za dalja unapređenja, kako u oblasti finansijske, tako i nefinansijske podrške kroz edukaciju 450 klijenata na temu finansijske pismenosti, održivosti u poslovanju, unapređenja prodaje, marketinga.

“Erste banka je, kao lider u podršci početnicima u poslovanju, kroz svoj angažman u socijalnom bankarstvu doprinela izgradnji održivih poslovnih modela i jačanju preduzetničke klime u ovom regionu”, kazao je šef Odeljenja socijalnog bankarstva Erste banke Ivan Radojević.

On je istakao da su rezultati koji su dobijeni tokom internih istraživanja pokazali da je podrška rezultirala značajnim povećanjem broja očuvanih radnih mesta i kreiranjem novih poslovnih prilika.

“Nastavljamo u istom smeru – da kontinuirano razvijamo nove linije proizvoda i usluga, kako bismo još efikasnije odgovorili na potrebe svojih klijenata i zajednice, a time i nastavili da pružamo održivu podršku ekonomskom razvoju”, izjavio je Radojević.

Kako je navedeno, posvećenost podršci početnicima u poslovanju Erste banke potvrđuju i dobri rezultati telefonskog istraživanja koje je urađeno na reprezentativnom uzorku od 67 finansiranih klijenata.

Istraživanje je pokazalo da je više od 81 odsto anketiranih početnika u poslovanju izjavilo da je njihova ekonomska situacija bolja zahvaljujući saradnji sa bankom.

Skoro trećina početnika u poslovanju ne bi bila u mogućnosti da pokrene ili proširi svoj posao da nije bilo ovakve podrške, a 86 odsto početnika u poslovanju potvrdilo je da su doneli pravu odluku kada su započeli svoj biznis.

Najavljeno je i da tokom ove godine Erste banka planira da pruži podršku početnicima u poslovanju organizovanjem više od 120 mentorskih sesija i pet biznis treninga, kao i da finansijsku podršku dobije barem 100 klijenata.

Podseća se ia da je protekle godine, Erste Grupa obezbedila 125,5 miliona evre za finansiranje i i ukupno je podržano oko 6.400 početnika u poslovanju, mikro preduzeća i neprofitnih organizacija u Austriji i Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Od njegovog lansiranja 2016. godine, socijalno bankarstvo Erste Grupe obezbedilo je finansijsku podršku u vidu kredita u ukupnom iznosu od oko 600 miliona evra za gotovo 50.000 klijenata.

Erste Grupa je svojim socijalnim bankarstvom od 2016. godine do danas pomogla da se sačuvaju postojeća i otvore nova radna mesta za 100.000 ljudi.

Na skoro dve trećine ovih radnih mesta zaposlene su žene, dok 30 odsto od ukupnog broja radnih mesta čine radna mesta za marginalizovane društvene grupe.

Kroz svoje programe socijalnog bankarstva Erste Grupa teži da podrži kreiranje i zadržavanje 200.000 radnih mesta i do 2030. godine obezbedi podršku od milijardu evra.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *