„Moramo da prepoznamo i razumemo različitost potreba naših klijenata i da im pružimo prave odgovore na njihove specifične potrebe. To možemo da učinimo samo ako smo i sami različiti i ako im ponudimo što širi spektar mogućnosti. Ovu misiju shvatamo veoma ozbiljno i sprovodimo sve moguće korake na svim našim tržištima kako bismo dodatno povećali broj žena na rukovodećim pozicijama“, rekao je Špalt.

Članica Izvršnog odbora Erste banke Srbija Jasna Terzić navela je kako zaposleni veruju da različitost u svim dimenzijama, a posebno u oblasti rodne ravnopravnosti, čini sve jačim, fleksibilnijim, inovativnijim i uspešnijim.

„Erste banka godinama unazad sprovodi mere za unapredjenje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena u svim oblastima. One trenutno čine 74 odsto ukupnog broja zaposlenih i zauzimaju 40 odsto rukovodećih položaja. U Izvršnom odboru koji ima četiri člana, žene su takodje ravnopravno zastupljene na dve pozicije“, istakla je Terzić.

Podseća se da je Erste Grupa vodeći pružalac finansijskih usluga u istočnom delu EU.

Oko 45.000 zaposlenih u Erste Grupi opslužuje više od 16 miliona klijenata u više od 2.100 ekspozitura u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, Madjarskoj, Hrvatskoj i Srbiji.

Sa trećim kvartalom 2021. godine, Erste Grupa je zabeležila bilansnu sumu od 309 milijardi evra, a neto dobit od 1,45 milijardi evra.

Istaknuto je i da u celoj Erste Grupi više od 40 odsto rukovodećih pozicija trenutno zauzimaju žene.

Cilj je, kako je navedeno, da se i dalje povećava broj žena na čelnim pozicijama, a da se istovremeno posebno promoviše razvoj ženskih talenata u Erste Grupi.

Navedeno je da ova bankarska grupa, sa sedištem u Beču, aktivno promoviše radno okruženje bez diskriminacije i zlostavljanja, te da ceni rad i vrednost svakog pojedinca bez obzira na rod, starost, invaliditet, bračno stanje, seksualnu orijentaciju, boju kože, versku ili političku pripadnost, etničko poreklo, nacionalnost ili neki drugi aspekt koji nije u vezi s njegovim ili njenim zaposlenjem.

Ukazano je i da je Blumbergov Indeks GEI priznati standard za merenje rada na unapredjenju rodne ravnopravnosti.

„S ponosom odajemo priznanje Erste Grupi i ostalim 417 kompanijama koje su uključene u GEI 2022. zbog njihove posvećenosti transparentnosti i postavljanju novog standarda u izveštavanju o rodnim podacima“, rekao je predsednik Blumberga i osnivač i predsednik američkog „30 odsto Club“ Peter T. Grauer.

Kako je dodao, iako su kriterijumi za uključenje u Indeks GEI povećani, lista kompanija i dalje raste.

„To ukazuje na činjenicu da raste broj kompanija koje rade na unapredjenju svojih rodnih podataka, pružajući veće mogućnosti različitim talentima da ostvare uspeh u svojim organizacijama“, kazao je Grauer.

Erste Grupa je dostavila društveno istraživanje koje je pripremio Blumberg, u saradnji sa stručnjacima za ovu temu širom sveta.

Kompanije koje su uključene u ovogodišnji indeks dobile su broj bodova koji je jednak globalnom limitu koji je utvrdio Blumberg ili iznad njega i koji odražava transparentnost i postizanje ili usvajanje prvoklasnih statističkih podataka i politika.

Istraživanje i Indeks GEI su dobrovoljni i ne podrazumevaju troškove. Blumberg je prikupio ove podatke isključivo u informativne svrhe, a indeks ne podrazumeva rangiranje.

Iako se sve kompanije koje se kotiraju na berzi pozivaju da objave dodatne rodne podatke u svom investicionom profilu na Blumbergom terminalu, one koje imaju tržišnu kapitalizaciju od jedne milijarde dolara mogu da budu uključene u indeks.