U intervjuu za N1 Eskobar je istakao da se nestabilnost iz Ukrajine neće preliti na Zapadni Balkan jer su se zemlje regiona obavezale da neće dopustiti da se to dogodi.

„Na Zapadnom Balkanu smo zapravo fokusirani na rešavanje problema Zapadnog Balkana. Iako su mnoge zemlje ranjive, mislim da će pažnja koju su EU i SAD usmerili na region pomoći da ga izoluju od svih destabilizirajućih faktora. I sve su u Generalnoj skupštini UN dale svoj glas prilikom osude invazije. Stoga mislim da će ovaj region dati pozitivan doprinos stabilizaciji krize“, rekao je Eskobar.
Dodao je da su sve zemlje koje su ušle u Evropsku uniju postale demokratičnije, stabilnije i prosperitetnije, te da je to ono što želi da se desi i zemljama na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju.

„Moram reći da je Srbija evropska zemlja, istorijski, kulturološki, a sve više i ekonomski. Mislim da srpski narod to shvata i da će to očekivati. Stoga zaista mislim da je Srbija sve zainteresovanija za svoj odnos sa Evropom nego s Istokom“, rekao je.

Istakao je da vremenski rok za prijem država Zapadnog Balkana u EU zavisi od njihovog odnosa sa Unijom, ali da SAD ohrabruju države da ostvare napredak, a i evropske partnere da daju jasan signal kako su te zemlje dobrodošle.