“Čestitam obema stranama što su postigle težak, ali neophodan dogovor. Ovo otvara vrata evrointegracijama dve zemlje, ali i regionu da uđe u novu eru mira. Cenim veliki trud i posao koji su uradile naše evropske kolege”, rekao je Eskobar novinarima u Ohridu, po okončanju 11-časovne runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Eskobar je čestitao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju “na konstruktivnosti” i dodao da će SAD pružati političku i ekonomsku pomoć stranama u procesu implementacije sporazuma.

On je pohvalio i domaćina, Severnu Makedoniju, rekavši da je današnja runda dijaloga u Ohridu pokazala da je Skoplje “pouzdan partner SAD i Evropske unije u postizanju regionalne stabilnosti”.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je večeras u Ohridu da su Srbija i Kosovo postigli dogovor o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Vučić je rekao da je sa Kurtijem postigao dogovor o nekoliko tačaka za primenu tog sporazuma, među kojima je i ona o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), ali ne i tačka četiri, koja se odnosi na članstvo Kosova u UN.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *