Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas u Briselu da Beograd nije prekršio dogovor sa Prištinom o registarskim oznakama, jer se obnova osiguranja i tehnički pregled vozila sa KM tablicama ne smatraju izdavanjem novih tablica.

“Upoznati smo sa odlukom Srbije od 6. decembra da registarske oznake KM neće biti obnavljane, već jedino osiguranje, uz tehnički pregled. Zato se to ne može smatrati izdavanjem novih registarskih tablica”, rekao je Stano, upitan o optužbama Prištine da je Beograd nastavio sa izdavanjem novih KM tablica.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja juče je optužio Beograd da je prekršio sporazum od 23. novembra prošle godine, navodeći da je Policija Kosova na više prelaza identifikovala automobile sa KM tablicama, registrovane u decembru.

Stano je rekao da se Priština tim sporazumom obavezala da će se uzdržati od bilo kakvih mera prinude protiv vlasnika KM tablica dok to sporno pitanje ne bude rešeno u okviru dijaloga “na održiv način”, a da se Beograd obavezao da neće izdavati nove KM tablice.

“Tražimo od svih da bezuslovno poštuju sporazum i usredsrede se na normalizaciju. Svako tumačenje dogovorenog treba da se odvija u okviru dijaloga, a ne kroz jednostrane akcije na terenu koje bi mogle dodatno da destabilizuju ionako osetljivu situaciju”, naveo je Stano.