“EU će intenzivirati napore da koristi zamrznutu rusku imovinu za podršku rekonstrukciji Ukrajine i u svrhe reparacija, u skladu sa evropskim i međunarodnim pravom”, navodi se u zajedničkom saopštenju predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela (Charles Michel) i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen) posle samita u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

EU je u Kijevu pozdravila “velike napore” Ukrajine u njenom nastojanju da se pridruži Uniji, ali nije saopštila sledeće korake u tom procesu.

“Unija je prepoznala velike napore koje je Ukrajina uložila poslednjih meseci da postigne ciljeve u okviru njenog statusa kandidata za članstvo”, rekao je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da je Ukrajina Evropska unija i da je Evropska unija Ukrajina.

“Budućnost Ukrajine je sa EU”, rekao je Mišel.

Zelenski je sa svoje strane rekao da Ukrajina ne želi da izgubi nijedan dan u procesu ka članstvu u EU.

“Naš cilj je apsolutno jasan, a to je da počnemo pregovore o članstvu Ukrajine. Nećemo gubiti nijedan dan u našem radu ka približavanju Ukrajine i EU”, rekao je Zelenski.

Govoreći o oružju, Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebna brza isporuka oružja dugog dometa da bi snage ponovo zauzele deo Donbasa u rukama Rusa.