„Žao nam je što je Srbija najavila da će otkazati ili odložiti Evroprajd, nakon što je prvobitno odlučila da bude domaćin u Beogradu ovog septembra, i pozdravili bismo dalja objašnjenja. Pomno ćemo pratiti ovu temu. Nadamo se da će se naći način da Evroprajd bude održan bezbedno i u miru“, navela je sinoć portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

U saopštenju Ane Pisonero, koje su na Tviteru preneli Delegacija EU u Srbiji i njen šef Emanuele Žofre (Giaufret), ukazuje se i da Unija podržava jednakost i odbacuje svaki oblik diskriminacije.

„Evroprajd već dugi niz godina zagovara jednaka prava LGBTIQ osoba širom Evrope, dajući glas onima koji su često diskriminisani zbog svoje seksualne orijentacije. Ovo su osnovna prava za EU i očekujemo da ih naši najbliži partneri poštuju“, dodaje se.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da će Evroprajd, zakazan za septembar mesec. biti „otkazan ili odložen“, u dogovoru sa većinom članova Vlade i premijerkom Anom Brnabić.

Premijerka je jutros izjavila da država ne želi da uskrati Ustavom garantovana prava bilo kome, i da je najava otkazivanja Evroprajda „više molba organizatorima“ da odustanu od skupa nego naredba da ne šetaju.