U zaključcima usvojenim na kraju dvodnevnog samita EU u Briselu, lideri 27 članica tog bloka izrazili su “duboku zabrinutost” zbog bezbednosne situacije na severu Kosova i naveli da “najoštrije osuđuju nasilni napad” u Banjskoj 24. septembra, u kojem je poginuo kosovski policajac, a kasnije u razmeni vatre i tri pripadnika naoružane grupe Srba.

“Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake u tom pogledu”, navodi se u zaključcima Evropskog saveta.

Navodi se i da Kosovo i Srbija “moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju i da obezbede održavanje novih izbora na severu Kosova što je pre moguće, uz aktivno učešće kosovskih Srba”.

U zaključcima stoji i da Evropski savet žali zbog izostanka implementacije Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije i njegovog Aneksa za implementaciju od obe strane, kao i drugih sporazuma postignutih u dijalogu uz posredstvo EU.

Evropski savet poziva Kosovo i Srbiju da primene te sporazume, bez odlaganja ili preduslova. To uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Normalizacija odnosa je ključni uslov na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike ako ne ostvare napredak”, dodaje se.

O Sporazumu o putu ka normalizaciji, kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigli su saglasnost 27. februara u Briselu, a o njegovom Aneksu za implementaciju 18. marta u Ohridu, ali te dokumente nisu potpisali.

Lideri članica EU u zaključcima navode i da će Evropska unija nastaviti blisko da sarađuje sa Zapadnim Balkanom i da podržava reformske napore tih zemalja na evropskom putu.